WTFAQ#16 – Hoe kies ik de juiste gym?

Regelmatig word ik benaderd door mensen die vragen hoe je nou een goede gym kiest. Er zijn veel grote gyms als Basic Fit, Fit4Free en TrainMore. Ook CrossFit boxen en small group fitness ruimtes worden populairder.

Maar die gyms zijn niet altijd beter dan de kleinere lokale gyms. Daarnaast wilt een goede gym niet altijd zeggen dat het ook de juiste gym voor jou is.

Om te voorkomen dat je je inschrijft bij een gym waar je spijt van krijgt, heb ik een lijstje opgesteld zodat je weet waar je op moet letten en je de juiste gym kan kiezen!

1. Sfeer & Professionaliteit

Een goede gym begint bij een goede sfeer. Ondanks dat je traint voor jezelf en je de mogelijkheid hebt om je redelijk af te zonderen met bijvoorbeeld oordopjes in, muziek op 100 en een pet voor tunnelvisie, traint het toch niet fijn als er geen goede sfeer hangt.

De sfeer wordt niet alleen bepaald door de mensen die er trainen, maar ook door het personeel dat er werkt.

Zijn de mensen die er trainen en werken vrolijk? Maken ze een praatje met je? Zijn ze behulpzaam? De kans is dan groot dat er een connectie is, waardoor je je comfortabel voelt als je de gym binnen stapt.

Zeggen ze amper gedag als je binnenkomt? Zijn ze vaak in een negatieve bui? Praten ze veel over anderen of voel je je in de gaten gehouden? De sportschool is een judgement-free zone, dus als je je op welk moment dan ook oncomfortabel voelt (aangekeken, beoordeeld, geblokkeerd wordt in je kunnen), dan is het misschien beter dat je een andere sportschool opzoekt.

2. Sportschool Apparaten

Een sportschool kies je ook op basis van je persoonlijke doel. Simpel gezegd: je kiest niet voor een zumba gym als je doel is om spiermassa te kweken.

Train je bijvoorbeeld voor een marathon, dan is het handig als je er cardio machines staan.

Train je voor uithoudingsvermogen, dan is een combinatie van cardio machines en een paar krachtstations prima.

Train je om er goed uit te zien of om spiermassa aan te maken, dan heb je natuurlijk meer aan een gym die voornamelijk krachtstations en zogenaamde free-weights hebben (barbells, dumbbells, etc).

Meestal als ik trainingsschema’s maak voor mijn Superhumans, dan houd ik rekening met het materiaal dat beschikbaar is in de sportschool. En in dat geval train je suboptimaal, oftewel je traint op de meest optimale manier met het materiaal dat je tot je beschikking hebt.

Zou je optimaal willen trainen, dan zouden alle apparaten die Bayesian geshortlist heeft, tot je beschikking moeten zijn. Maarja, dit is vrijwel nooit het geval.

Als je een gym binnenstapt en je doel is om spiermassa aan te maken, is het echter wel essentieel dat er op zijn minst de volgende apparaten of tools zijn:

  • Barbell met gewichten
  • Power Rack of Squat Rack
  • Pull-up bar

Optioneel:

  • Dumbbells
  • Cable Tower

Op die manier kan je in ieder geval de belangrijkste oefeningen uitvoeren. Mits er voldoende apparaten zijn voor de hoeveelheid mensen die er trainen.

3. Drukte

En dat brengt ons bij punt 3. Hoe druk is het? Het is dan leuk dat je gym een paar barbells heeft en een squatrack, maar als er 100 man in de avond rondlopen, dan heb je er natuurlijk helemaal niks aan dat er maar 1 squatrack is.

Bovendien is “vrije” ruimte in de gym ook belangrijk. Als chick zijnde heb je veel meer te maken met het aangekeken worden of het hyena gedrag dat jongens in dezelfde space willen trainen als jij. Dan is het fijn als je open ruimte hebt, waar je ongestoord je oefeningen kan uitvoeren. Dit hoeft niet perse een afgezonderde ruimte te zijn, maar gewoon een plekje in de gym waar je toch wel wat privacy hebt, zonder dat je via de spiegels aangestaard wordt.

Ik vind het zelf ook niet chill als de gym zó vol is, dat ik moet uitkijken met de oefeningen die ik doe.

Gelukkig voor ons, hebben de meeste gyms een check-in systeem, waardoor ze je prima kunnen vertellen op welke tijdstippen het druk of rustig is.

Is het druk op de momenten dat jij vaak kan of wil trainen, dan kan je beter een andere, rustigere gym zoeken. Dit is echter wel een afweging die je moet maken.

4. Bereikbaarheid

Als je een gym hebt die ver weg is, dan ligt de drempel vele malen hoger om er naar toe te gaan, dan wanneer je een gym om de hoek hebt.

Vooral als je net start met trainen en je nog niet de flow te pakken hebt of nog niet op de motivatie trein zit, dan zal je te maken krijgen met stemmetjes in je hoofd die zeggen “ik heb geen zin” of “het is te ver weg”. In dat geval is het dus chiller als je zo een ‘probleem’ van te voren elimineert.

Bovendien wil je niet 30 minuten heen en 30 minuten terug hoeven reizen.

En ik weet het, niet iedereen heeft de luxe van de Randstad, maar zorg ervoor dat je gym redelijk in de buurt is of op de route ligt van je school of werk.

5. Faciliteiten

Je komt naar de gym om te trainen, om aan jezelf te werken, dat is je enige doel. Bijkomende faciliteiten zijn alleen handig als die het voor jou makkelijker of toegankelijker maken.

Een douche en locker zijn dan handig als je voor of na school/werk gaat trainen.

Heeft je gym een sauna of zwembad, dan zijn dat dingen die bijdragen aan de totale ervaring en ontspanning. Heb je het nodig? Misschien! Zie je dat in de prijs van je abonnement? Yah! Hotel? Trivago!

6. Prijs

Een gym abonnement hoeft helemaal niet zo duur te zijn, maar mag best wel opwegen tegen de bovengenoemde punten.

Is je gym 9 ekkies per maand, maar is de sfeer kut, is er nooit wat beschikbaar of moet je om je heen kijken dat je niet iemand raakt tijdens je side raises, dan is het een waardeloze investering.

Betaal je 50 euro per maand, maar heb je voldoende trainingsruimte voor jezelf en is er niemand die je lastig valt om te vragen of die tussendoor mag, dan is dat prima!

Daarnaast zou ik ook zeggen, als je veel dokt, melk die hele shit dan ook uit en ga zo vaak mogelijk!

Op basis van wat kies jij de gym? Laat het me weten in de comments!

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.