De sportschool is dicht. Kan ik nog in zomer shape raken?

Corona heeft ons allemaal in de greep, en helaas zal dat nog wel even duren. Je kan niet verwachten dat het van het een op het andere moment weer koek-en-ei is. Sportscholen zullen niet weer iedereen tegelijk kunnen toelaten. En hoe lang het allemaal gaat duren… weet niemand.

Daarom heb ik de komende dagen een aantal tips voor je die je immuunsysteem zullen helpen, hoe je het best kan omgaan met je voeding en hoe je zoveel mogelijk spiermassa kan behouden. Kortom, dingen waar je nu invloed op hebt!

Let wel even op, deze tips zorgen er niet voor dat je immuun wordt voor het virus. Maar door je immuunsysteem in het algemeen te verstevigen, maken ze je misschien beter opgewassen tegen de symptomen, mocht je geïnfecteerd raken. 

En dat is belangrijk om te onthouden, want zoals je weet is het de bedoeling om gelijkmatig iedereen het op te laten lopen. Dus dan is het verstandig als je op dit moment al gaat werken aan het helpen van je immuunsysteem. Niet alleen jongeren hebben hier voordeel bij, ook oudere.

Dus deel deze informatie  alsjeblieft ook met vrienden, familie en andere mensen waar je om geeft!

*Dit advies is vooral gebaseerd op de aannames over hoe het Coronavirus werkt, met de gedachte dat het genetisch ongeveer voor 80% overeenkomt met het SARS-virus (wat overigens ook een coronavirus was)

Tip 1: A healthy diet keeps you healthy

Surprise surprise! Een overvloed aan nutriënten helpt je immuunsysteem en versnelt het herstel van een normale verkoudheid. Een algehele tip is altijd: als je geen honger hebt, forceer jezelf dan ook niet om te gaan eten. Fasten helpt in die zin om sommige regulatie functies van je immuunsysteem een boost te geven. 

Starve a fever, feed a cold is vanuit de wetenschap het best onderbouwd. Heb je koorts, probeer dan te fasten. Ben je verkouden, eet dan wat meer.

Consumeer voldoende eiwitten
Wil je het verlies van spiermassa in deze periode beperken, zorg dan dat je voldoende eiwitten naar binnenkrijgt. Eiwitten hebben naast weerstandtraining de grootste invloed op spiermassa. I
n volgende post, zal ik dieper ingaan op hoe je dat het meest efficiënt kan doen en hoe je nu juist gebruik kan maken van de situatie om te werken aan je gezondheid en eventueel fysieke doelen.

Tip 2: Slaap voldoende

Zeker nu mensen veel thuis werken of niet meer een vast ritme hebben qua slaap is dit zeker iets om aandacht aan te besteden. Flink slaaptekort wordt gelinkt aan een verzwakking van het immuunsysteem en infecties van de luchtwegen. Zorg dat je in ieder geval 5x per week de volledige 7-8 uur slaapt om je immuunsysteem optimaal te houden. Daarnaast helpt het om psychologische stress te beperken, iets wat ook heel fijn is omdat we allemaal hutjemutje met elkaar binnen zitten. Zorg ervoor dat je natuurlijk (zonder alarm) en opgefrist wakker wordt.⁣

Tip 3: Is het verstandig om te trainen?

De richtlijn die normaalgesproken wordt aangehouden is: Als je geen symptomen vertoond onder de keel regio en je het idee hebt dat je nog kan trainen, dan kan je blijven trainen. Train zeker niet als je koorts hebt of pijn aan je gewrichten of spieren.

Trainen van een spier is een vorm van stress, en een response daarvan is dat je immuunsysteem tijdelijk even een hit kan krijgen. Maar zolang je training stress niet mega hoog is, zal dit er niet voor zorgen dat je bijvoorbeeld nog zieker zou worden.

Daarnaast is het voor de sportschool fanaten, raadzaam om door te blijven trainen om te zorgen dat spiermassa zoveel mogelijk behouden blijft. De komende dagen zal ik behandelen hoe je dit op de meest efficiënte manier kan doen.

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.