Welke supplementen gebruik ik?

Ik krijg vaak de vraag welke supplementen ik nou gebruik of welke ik aanbeveel. Een heel kort overzicht, aangezien ik bijna niets aanraad…

Deel 1: Welke supplementen gebruik ik?

Tot vorig jaar was ik iemand die de gehele collectie van de Body en Fit shop in huis had: BCAA, Pre workout, Snelle eiwitten, Langzame eiwitten, Post workout, Multivitamine, Omega 3-6-9, noem het allemaal maar op. Maarja, dat krijg je als je materialistisch ingesteld bent en vatbaar bent voor de marketing teksten van al die producten.

Ze pakken het heel slim aan want ze creëren een probleem dat er, voordat je de teksten leest er eigenlijk niet eens is. Ik was dus de uitdaging aangegaan om 3 maanden zonder supplementen te trainen (afgezien van pre-workout), om te kijken of ik nou daadwerkelijk iets miste.

Conclusie: ik heb niets gemist.

Het enige wat ik nu regelmatig gebruik is pre-workout. Pre-workout geeft mij een flinke dosis energie en de ingrediënten werken stimulerend. Meestal is het een combinatie van een aantal ingrediënten: Caffeine, Creatine en een aantal aminozuren (Beta Alanine, Arginine, Tyrosine, Carnitine, etc).

Iedereen reageert anders op de hoeveelheden, de een is bijvoorbeeld gevoelig voor caffeine en de ander voor beta alanine. Mijn voorkeur gaat uit naar C4 van Cellucor, omdat ik voor mijn gevoel het best daar op reageer.

Caffeine is trouwens echt een prima alternatief hiervoor! Een dubbele espresso doet wonderen en wissel ik graag af met pre-workout. Ben je een vrouw? Dan is pre-workout meestal te heftig. Neem dan een halve dosering of een klein kopje zwarte koffie.

Qua voeding haal ik voldoende eiwitten uit mijn normale maaltijden. Af en toe heb ik wel eens trek in een eiwitshake of mix ik een scoop om bijvoorbeeld eiwitrijke pannenkoeken of andere eiwitrijke recepten te maken.

Deel 2: Welke supplementen raad ik aan?

Eigenlijk raad ik geen enkel supplement aan. De meeste supplementen hebben weinig tot geen effect. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar deze zijn ook compleet afhankelijk van iemands doel.

Uitzonderingen:

Creatine: Creatine is een van de meest bestudeerde supplementen, waarbij vaak het effect op spiergroei positief bewezen is. Een dosis van onder de 5g is voldoende en kan je ook prima gebruiken tijdens het vet verliezen. Wil je gewicht verliezen, dan is het niet verstandig, omdat je door creatine ook redelijk wat vocht vast kan houden.

Multivitamine: Heb je moeite met fruit of groenten, dan kan het raadzaam zijn om multivitamine te nemen. Sommige vitaminen worden zelfs beter en sneller opgenomen door het lichaam dan vitaminen uit voeding.

Eiwitshake: Je kan een eiwitshake nemen als aanvulling op je voeding. Stel dat je bijvoorbeeld vegetariër bent, dan is het lastig om voldoende eiwitten naar binnen te krijgen met ‘normale voeding’. Daarnaast kan je een shake nemen, omdat de eiwitten daarvan sneller worden opgenomen dan bijvoorbeeld een biefstuk. Ikzelf neem eens in de zoveel tijd Whey van MyProtein, Dedicated of Optimum Nutrition. Persoonlijk zie ik geen reden meer om langzame eiwitten te kopen, want dat kan je prima halen uit een kommetje kwark of yoghurt.

Focus op het sterker worden en het op orde hebben van je macros, dan kom je al een heel end!

Zelfs ik maak nu nog prima progressie zonder een heel arsenaal aan supplementen

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.