WTFAQ#15 – Hoe moet iemand spotten?

Als Superhuman ken je het vast wel. Je checkt je trainingsschema en je ziet de progressie die je moet maken. Maar het zenuwachtige onderbuik gevoel zegt je, dat het best wel moeilijk kan gaan worden.

En vooral als je wilt gaan benchpressen, wil je niet dat die stang op je nek terecht komt.

Dus wat doe je als je alleen traint? Je kiest voor de #ifyoudieyoudie methode en gokt er op dat het gaat lukken. Soms komt het voor dat er random iemand bijspringt, omdat die denkt dat je het moeilijk hebt. Ondanks dat de intentie goed is, helpt diegene op een ongewenste manier met je set.

Of je vraagt van te voren aan iemand of die je kan spotten. Maar in plaats van dat jij al het werk doet, raakt je spotter vanaf het begin al de stang aan en helpt je als het ware het gewicht te tillen. In beide gevallen zijn de setjes verneukt.

De vraag die hier natuurlijk bij hoort is:

Hoe moet iemand spotten? Of plat gezegd: Hoe voorkom je dat iemand je set verneukt?

Belangrijk om te weten is dat er meerdere manieren van spotten zijn.

  1. Spotten om overload te creëren
  2. Spotten als back-up

Spotten om overload te creëren.
De meest populaire variant van spotten is om te zorgen voor overload. Bij veel oefeningen zijn mensen sterker bij de excentrische beweging van een oefening, oftewel de teruggaande/neerwaartse beweging. En minder sterk bij de concentrische/explosieve beweging.

Excentrisch:

Pull-up: als je je laat zakken
Bench Press: als je het gewicht tot je borst laat zakken
Squat: als je naar beneden zakt
Deadlift: als je het gewicht naar beneden laat zakken

In dat geval, is het begrijpelijk dat iemand je helpt om weer terug te komen bij de start positie, zodat je de neerwaartse beweging weer redelijk zelf kan uitvoeren.

Vaak zie je mensen dit doen in de sportschool die niet trainen volgens een schema, simpelweg omdat je met die manier traint tot falen. En bij het trainen tot falen is het heel moeilijk om inzicht te krijgen in progressie. Dus de samenhang van de manier van trainen en spotten is niet optimaal als je progressie wilt maken of verandering wilt zien.

Spotten als back-up
De tweede manier van spotten is het spotten als je faalt. In dat geval staat de spotter er eigenlijk alleen voor de back-up en raakt alleen de stang aan als het gewicht naar beneden gaat.

En als je traint volgens een geoptimaliseert trainingsschema, dan laat je het eigenlijk nooit zover komen. Want zoals ik al eerder aangaf is trainen tot falen niet optimaal. Tuurlijk, de set en oefening moeten uitdagend zijn, maar je wilt altijd ruimte houden voor progressie.

Om te voorkomen dat er random iemand bij komt springen, is het sowieso wel handig als je van te voren iemand in de gym aanspreekt en vraagt of die kan spotten. De meeste mensen zijn wel bereid om je te helpen en zoals ik al zei, ze hebben een back-up functie en hoeven niet zo veel te doen.

Maar ook hierbij is het niet chill dat je spotter vervolgens het gewicht van je lichaam gaat deadliften, terwijl jij aan het benchen bent. Dus is het belangrijk dat je van te voren eigenlijk uitlegt aan degene die je spot, hoe die dat moet doen.

Zelf spreek ik vaak af dat ze de stang alleen mogen aanraken, als ik met m’n hoofd schud óf als ik zeg “nope” of “nee”.

Train je volgens een schema, zorg er dan dus voor dat je van te voren vraagt of iemand je komt spotten en spreek met diegene af hoe die moet spotten. Zo voorkom je dat iemand ongevraagd komt helpen!

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.