WTFAQ#13 – 4 producten voor je cravings

FYI: Dit is een oude post vanuit 2016, maar ik zie het nog steeds als relevant voor mensen die bezig zijn met een vetverlies traject.

Ik ben een persoon waar geen rem op zit en eigenlijk altijd wel trek heeft. Geloof mij, met mijn eetgedrag zou ik zo maar een investeerder van Duyvis, Lays en Hertog IJs kunnen zijn. Afgezien van het feit dat ik dan fysiek enorm vadsig zal worden, is het natuurlijk ook niet heel verstandig om aan de hand van dat soort high calories producten toe te geven aan je cravings.

Echter na 4 weken uitgeschakeld te zijn door een voetblessure, een spinnenbeet en weekje London-eten-for-life was ik nogal wat aangekomen. Ik gaf iedere keer toe aan mijn cravings en dacht gewoon: YOLO (ja, dat is een gedragsfout). Vooral in London at ik elke dag rond de 5000kcal en dat resulteerde dat ik binnen 10 dagen van 203lbs (92kg) naar 217,4lbs (98,5kg) ben gegaan.

Na 3 dagen zat ik alweer op 208lbs, omdat het veelal vocht is, maar het is niet verantwoord om zoveel te eten/aan te komen in zo een korte periode. Even ter illustratie: ik eet normaliter op onderhoud ongeveer 2400kcal. In London at ik dus meer dan de helft van wat ik normaliter nodig heb. Oftewel, ik heb in 1 week voor 2 personen gegeten.

Ik heb het al eerder gehad over cravings. Het heeft onder andere te maken met wat je daarvoor hebt gegeten (zoet/zout, bewerkt/onbewerkt, nutrient dense/weinig waarde, veel volume/weinig volume, te laag laag caloriedoel, etc). Maar uiteindelijk heb je zelf invloed op hetgeen dat je naar binnen werkt.

Het begint allemaal bij bewust wording. Vaak is het een impulsieve reactie, waarbij je toegeeft aan het hongergevoel of cravings.

Veel mensen zijn zich niet bewust van dit keuzemoment of gaan er op de verkeerde manier mee om. Zoals ik in de andere post al aangaf: ga na of je honger hebt of cravings. Zorg dat je eerst even stil staat bij de gedachte van: Yoooo, heb ik honger? Heeft mijn lichaam dit daadwerkelijk nodig? Vertraagd dit mijn proces?

Op die manier heb je al veel meer invloed op het keuze moment, maar het blijft natuurlijk een kwestie van hoe sterk je mindset is.We weten namelijk allemaal dat zo een zak met nootjes of bak ijs meteen op moet. Acht je de prioriteit van de smaaksensatie ten opzichte van jouw doel, hoger of lager? 

Wat ik hierboven beschrijf is nogal een last-minute situatie, want het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat je in die situatie terecht komt en je die cravings krijgt. Met de volgende producten kan je slimmer omgaan met het hongergevoel/cravings, zonder daarbij extreem veel calorieën naar binnen te werken.

 1. Strategisch Snacken van Fruit (sweet cravings)

  Fruit met veel vezels en weinig calorieën zorgen er voor dat je kan toegeven aan je zoete cravings. Ik eet zelf bijna elke dag 125g ingevroren blauwe bessen van de Dirk van den Broek of een portie Doosjevol Bessen Bramen (bosbessen, bramen en Kaapse kruisbes) van de Albert Heijn. Per portie van 125g zit je dan op ~60kcal en ~6g vezels.Bovendien als je het fruit ingevroren eet, is het zoeter van smaak. De combinatie van een zoete smaak, de volume van het product (+ het langzaam eten) en de hoeveelheid vezels, zorgen er ook voor dat je gevuld bent.
 2. Soep (salt cravings)

  Deze tip kreeg ik van de week van iemand uit de sportschool. Bouillon bevat per portie ongeveer 20kcal en is redelijk zout van smaak. Doordat je het aan moet mengen met water, vult het ook enorm. Voeg er een klein beetje groenten aan toe en je hebt een prima alternatief onder de 30kcal voor je zoute cravings.Opkikker van Maggi bevat maar ~7kcal per portie, dus dan kan je nog meer calorieën besparen! Let wel op er zijn verschillende smaken; Tuinkruiden, Rundvlees en Kip bevatten de minste calorieën.
 3. Bruisend Water / Zero & Light Frisdrank (opvullen van de maag)
  Bruisend water heeft meer invloed op je hongergevoel; het vult je maag. Wat dan wel weer invloed heeft op het feit dat je niet door blijft eten.Spa biedt bruisend water aan met een smaakje, waardoor je 2 vliegen in 1 klap vangt. Daarnaast heb je diverse zero calorie frisdranken die je kan drinken voor hetzelfde doel. En kom please niet met: “oh dat is zo ongezond, want aspartaam”, want het is nog altijd beter dan wanneer je een donut of zakje nootjes achterover knalt.
 4. Caffeine (onderdrukken van het hongergevoel)

  Caffeine staat er om bekend dat het het hongergevoel onderdrukt. Een bakje koffie doet al wonderen. Ben je geen fan van koffie, dan kan je een keuze maken voor Red Bull Zero, Monster Zero of als je zo tegen bent op aspartaam; caffeine pillen.

Probeer aan de hand van deze producten in te spelen op je cravings en hongergevoel. Mocht het te laat zijn, zorg dan dat je slim omgaat met het keuzemoment.

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.