WTFAQ #2: Wat is er gezonder? Een blik bier of een blikje Monster Energy?

Yooo, zijn we weer met een WHAT THE FAQ vraag: Wat is er gezonder een blik bier of een blikje monster energy? (Nee, ik word niet gesponsord)

Even voor de setting: ik was er zelf bij, het was op een verjaardag en ik was echt kaolo moe. En ik had een blikje Zero Calorie Energy meegenomen. Maar Ik dat blikje openen en kreeg ik opeens de opmerking naar m’n hoofd geslingerd of dat nou wel zo goed is. Want hey personal trainer, status, goed voorbeeld, #influencer

Klik voor voedingslabel of om te bestellen (nee, nogmaals ik word niet gesponsord)

Maar om in termen van goed of fout te spreken, kan ik daar echt nul mee. Want goed of fout in welke zin? En in dit geval werd bier bestempeld als gezonder, omdat het natuurlijke ingrediënten bevat – en mijn blikje monster energy, niet.

Dan denk je waarschijnlijk GG Well Played? Maar belangrijk om te weten is dat er niet zoiets bestaat als “gezond en ongezond”. Want dat iets natuurlijks is, wil niet zeggen dat het gezond is. Maar in deze discussie kwam het er vooral op neer dat er allemaal E-nummers en smaakversterkers, etc in het blikje energy zitten. Maar er valt voor beide wel wat te zeggen: want hey alcohol??

Maar verdergaande op dat, is dat de giftigheid of de dodelijkheid van een ingrediënt, vooral in de dosering zit. Dus iets – dat een lage dosering nodig heeft – dat makkelijk te behalen is ÉN zou kunnen leiden tot de dood, zou bestempeld worden als ‘gevaarlijk’. Daarom zijn drugs bijvoorbeeld gevaarlijk. En iets dat een hoge dosering nodig heeft, wat weer moeilijk te behalen is, zou dan worden bestempeld als niet gevaarlijk of minder gevaarlijk. Denk aan bijvoorbeeld water.

Echter zijn er zoveel verschillende artikelen en blogposts eruit geperst met de stelling dat E-nummers en dingen als aspartaam dodelijk of gevaarlijk zouden zijn. Terwijl daar echt geen aanleiding toe is als je kijkt naar overdosering. De link naar de hoeveelheid aspartaam per drankje staat hier. En de andere link gaat naar een artikel plus berekening voor de hoeveelheid aspartaam die nodig is om dodelijk of gevaarlijk te zijn.

Maar spoiler alert: als je gaat kijken naar hoeveel blikjes energy er nodig zijn – om qua aspartaam uit te komen op een dodelijk dosis, dan ben ik waarschijnlijk al dood gegaan door een hartaanval van een overdosis caffeine of water vergiftiging, wat ja… – twee natuurlijke ingredienten zijn.

Om terug te komen op de vraag: Wat is gezonder een blikje bier of een blikje zero calorie energy drank?

Dit is geheel afhankelijk van de situatie waar je in zit en natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Kijk als jij vet wilt verliezen en jij weet je aan een calorie doel te houden én een biertje te drinken, prima! Wil je vet verliezen, zit je al een je max en ga je voor een zero calorie product, ook prima! Maar bestempel het een of het ander zeker niet als gezond of ongezond.

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.