Micro Doelen

Vet verliezen en spiermassa aankomen is een lastige taak als je niet weet wat er allemaal voor nodig is en als je denkt dat het een simpel concept is van minder eten en meer bewegen. Er zijn zoveel meer factoren die invloed hebben op het proces. En in dat geval is het handig als je weet wat je kan doen om resultaat te maximaliseren.

Je ultieme doel is natuurlijk om in Superhuman shape te komen. Om dat te bereiken zal je moeten letten op voeding en trainen in de gym. Nu zijn dit op zichzelf al vrij grote doelen, dus willen dat nog meer verkleinen of specifieker maken.

Denk even aan een navigatie of route en zie het als een soort van metafoor. Met een navigatie-systeem wil je van een startpunt naar een eindpunt gaan, maar zal je langs verschillende checkpoints moeten gaan om dichterbij het eindpunt te kunnen te komen.

Stel dat je een route zonder checkpoints zou afleggen, dan zou dat veel meer moeite kosten. Er zijn onbekende plekken, je weet niet wat je te wachten staat, je hebt geen richting en je gaat bijvoorbeeld een paar keer links waar je rechts zou moeten gaan, pakt een landweg waar je een snelweg had kunnen pakken, etc.

Maar door een route op te delen in kleine én makkelijkere routes met herkennings en aandachtpunten klinkt het een stuk aangenamer om de tocht af te leggen, toch? Je weet immers wat je te wachten staat.

Dat resulteert dat je gemotiveerder zal zijn én blijven om de kleinere routes te volgen. Bovendien, als je niet langs de checkpoints gaat of deze mist, zal het óf langer duren óf moeilijker worden om het eindpunt te kunnen bereiken.

Hetzelfde geldt voor een Superhuman shape. Je hebt namelijk de doelen in de gym en hetgeen waarbij je op let qua voeding. Je moet de micro doelen behalen om de sub doelen te kunnen behalen. Behaal je de subdoelen niet, dan behaal je ook het hoofd doel niet. Dat is ook waarom ik meer hamer op deze microdoelen dan het totale plaatje.


Ikzelf heb een whiteboard aan de muur hangen met een overzicht van mijn micro-en subdoelen. Elke keer als ik een doel heb bereikt dan kan ik deze turven of afvinken. Elke dag als ik opsta word ik er aan herinnerd wat mijn doelen zijn en als ik ga slapen vink ik de microdoelen die ik heb gedaan af. Geloof mij, het afvinken van een microdoel geeft je echt voldoening.

Ik doe het op een whiteboard, maar je kan het ook in een agenda of dagboek schrijven, zorg er in ieder geval voor dat het zichtbaar is!

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.