Muscle-Specific Hypertrophy

Spiergroei is een erg groot en spier specifiek proces. Veel programma’s zijn niet afgestemd op het individu en al helemaal niet op de spieren. Om je te helpen begrijpen wat het belang is van MSH, leg ik je kort de structuur uit van een spier.

Er zijn drie verschillende type spiervezels die functioneren voor de toename van snelheid in contractie (samentrekken van de spieren), toename in kracht productie en het verminderen van weerstand tegen vermoeidheid.

Type 1: Slow-Twitch (langzame samentrekking)
Type 2a: Fast-Twitch (snelle samentrekking)
Type 2b: Fast-Twitch (snelle samentrekking)

De spiervezel compositie van elke spier verschilt per individu, dit is echter niet aanzienlijk. Wat belangrijk is om te begrijpen is dat fast-twitch vezels beter zijn voor zware kracht training en slow-twitch vezels beter zijn voor lichtere, lange sets. Echter willen we niet de een of de ander vermijden. Voor maximale spiergroei willen we logischerwijs, dus maximale groei in alle spiervezel types.

Waarom is dit belangrijk? Omdat je spiervezel type compositie invloed heeft op hoeveel  herhalingen (reps) je met die spier kan doen met een bepaalde intensiteit. Hoe meer slow-twitch dominant een spiergroep is, hoe meer herhalingen je kan doen met een bepaalde intensiteit.

Hoe meer herhalingen je doet per set, hoe groter de relatieve toename van slow-twitch vezels ten opzichte van fast-twitch vezels.

Om erachter te komen wat voor jou een optimale training volume is, zal je een paar test sessies moeten uitvoeren. Door deze tests uit te voeren kan je per oefening erachter komen wat de juiste trainingsintensiteit is en kan je de volume auto-regulieren op basis van jouw individuele spiervezel compositie. Dit resulteert in maximale spiergroei in alle spiervezels.

Voor de fitboy of fitgirl die alleen is shape wilt komen is dit niet super belangrijk. Maar als je input en resultaat wilt maximaliseren, is dit zeker iets dat je wilt toepassen.

Geïnteresseerd om je training naar een hoger level te tillen? Stuur ons dan een berichtje, we hebben weer plekken vrij voor online coaching en personal training!

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.