WTFAQ #9 – Moet ik mezelf elke dag wegen?

Voor mijn Coaching programma’s vraag ik altijd aan mijn Superhumans of zij zich elke dag kunnen of willen wegen.

En de vraag die ik ALTIJD krijg: Moet ik me echt elke dag wegen!?

Ja, en dit heeft te maken met 2 dingen.

Punt 1: Dagelijkse gewichtschommelingen zijn zo groot, dat wekelijkse gewichtschommelingen eigenlijk niet accuraat zijn. Je wilt focussen op gemiddelden. En als je vet wilt verliezen, wil je dat het gemiddelde naar beneden gaat, ook al is dit bijvoorbeeld maar 100g. Als je massa wilt aankomen, dan wil je  dat het gemiddelde omhoog gaat.

Punt 2: Het noteren van ‘iets’. Kijk ik ben een man van data, maar ik ben niet goed in wiskunde, laat staan dingen onthouden. Daarom vraag ik in het begin ook altijd of mijn Superhumans hun calorieën én workouts kunnen bijhouden. Ik kan niet onthouden van oh: gister at ik dit, vandaag woog ik dat en het gemiddelde komt hierop uit, etc. En ik verwacht natuurlijk ook niet dat mijn Superhumans dat wel kunnen. Simpelweg, te veel data en te veel informatie om te kunnen verwerken.

Noteren voorkomt niet alleen je fouten maakt, maar ook dat je iets hebt om op te reflecteren.

Even om ons te verdiepen: Van dag tot dag zijn er veel factoren die invloed hebben op gewichts- schommelingen: stress, zout inname, vocht inname, volume van voeding, constipatie, menstruatie cyclus, slaap, etc.

En dat verschil van dag tot dag kan in gewicht zomaar 1kg zijn.

Stel, je weegt je 1x per week en je pakt het uiterste van het laagste gewicht ten opzichte van het hoogste gewicht. Dan kan het zo zijn dat je van week tot week een verschil hebt van 2kg. Als dat in je voordeel werkt is dat natuurlijk top, maar zodra het in je nadeel gaat werken raak je gedemotiveerd, ga je twijfelen aan het proces en raak je in de stress. En dat is voor niemand fijn.

Vooral in het begin is het belangrijk om je gewicht te stabiliseren. Want daarmee wil je eigenlijk voorkomen dat je constant zulke uitschieters krijgt.

Stel je zou een wekelijkse check-in hebben, dan heb je maar 1 data punt. En zoals ik net aangaf: zijn dat een keer de uitschieters, dan krijg je een vertekend beeld.

Maar hoe meer data je kan verzamelen, hoe accurater je inzicht is in het gewicht/vetverlies proces. Elke dag jezelf wegen is dan effectief, maar alleen als je dit bijhoudt in een Google of Excel sheet aka het daadwerkelijk noteren

Met een simpele formule kan je het gemiddelde gewicht dan berekenen. De focus ligt dan op een dalende trend van het gemiddelde gewicht en dat is goede indicator van vetverlies.

En dit kan sommige weken maar 100g verschillen, maar ey het gaat naar beneden en dat is top!

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.