WTFAQ#10 – Is er een relatie tussen calorieën en gewicht?

Is er een relatie tussen calorieën en gewicht?

Dit is een trend die ik regelmatig zie bij mijn Superhumans. Je houdt je strict aan je caloriedoel, je doet je NEPAs, je traint 2-3x in de week, maar het lichaamsgewicht maakt regelmatig uitschieters.

En zoals ik in WTF#9 aangaf, kan het gewicht van dag tot dag zo enorm verschillen. Ook al houd je het gewicht dan elke dag bij in een sheet en kijk je naar wekelijkse gemiddelden, dan kan het af en toe toch een hit in the face zijn als het gewicht wel een keer hoog is.

Vaak denk je dan van huh, ik heb alles volgens het plan gedaan, maar m’n gewicht gaat omhoog? #stressstressstress

Kijk we willen allemaal dat ons gewicht, tijdens het proces van vetverlies, in een constante lijn naar beneden gaat. Dat houdt ons nou eenmaal gemotiveerd. Hiermee wordt echter een verkeerd verwachtingspatroon gecreëerd.

Als je m’n blogs vaker leest dan weet je dat een tekort of overschot aan calorieën over een langere periode, de nummer 1 factor is als het aankomt op vetverlies of toename. En gewichtsverlies is daarbij een goede indicator dat je daadwerkelijk vet verliest.

Om 500g puur vet te verliezen, zal je ongeveer 7000kcal moeten verbranden. Twee dagen achter elkaar niets eten, maar wel 3500kcal verbranden, resulteert echter niet in een afname van 500g lichaamsvet. Je lichaam is slim genoeg om daar efficient mee om te gaan en zal in de overleving stand gaan.

Vice versa geldt precies hetzelfde. Eet je 7000kcal op een dag, dan heb je een verhoogde thermal effect of food en zullen niet alle nutriënten worden opgenomen. 500g vet aankomen in een dag is dus ook erg moeilijk.

Bovendien maakt je lichaam voor gewichtsverlies, niet een onderscheid als je bijvoorbeeld een dag 250kcal over je doel heen gaat. Het is dus niet zo dat als je een keer 250kcal teveel hebt gegeten, je dit overschot gelijk in gewicht op de weegschaal terug ziet.

Ook als je een keer tekort aanhoudt van 1000kcal, kan het zo zijn dat je gewicht alsnog hoger is.

En dat is iets wat ik zelf vroeger dacht: Oh ik heb nu een tekort gehanteerd, dus m’n gewicht is morgen sowieso lager. Of: Oh ik heb nu een overschot van 1000kcal, m’n gewicht is morgen sowieso hoger.

Ook dan ga je anticiperen op het onbekende. Je verwacht iets, maar het resultaat kan iets compleet anders zijn. Dus je verwachtingspatroon valt dan in duigen.

Als je een dag stabiel blijft qua gewicht of in sommige gevallen zelfs toeneemt, dan voelt dat aan als een tegenslag. Hierdoor ga je twijfelen aan het proces en ga je bijvoorbeeld extra bewegen of minder eten om een nog groter energie tekort te creëeren. En compensatiegedrag plus stress is iets wat we natuurlijk liever niet zien.

Belangrijk is dat je voor de rest geen invloed hebt op iets dat al is gebeurd. En dat is met alles zo. Ja, natuurlijk kan je leren van ervaringen en dat meenemen voor in de toekomst. Maar wat betreft gewichtsverlies zijn er zoveel factoren, dat het te onvoorspelbaar is. 

Het is beste om te doen is het volgende: Je wordt wakker, gaat op de weegschaal staan, je vult het gewicht in en move on. Je kan op dat moment niets meer doen om het gewicht op dat moment te veranderen. Het enige wat je kan doen is bewust zijn van je doel en de acties die je de rest van de dag kan doen om het proces vol te houden en toe te werken naar het grotere doel.

Als jij je gewoon netjes houdt aan een caloriedoel, NEPA’s en trainingen, dan zal je op de lange termijn een dalende trend spotten. Dus laat vooral die milliseconde, die jij op de weegschaal staat, niet bepalen hoe jij je de rest van de dag voelt. (Ja, ook dat geldt voor alles in het leven. Had je een slechte dag of was er 1 slecht moment op de dag waar jij je voor de rest van de dag door liet beïnvloeden?)

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.