WTFAQ #6: Is zuivel de duivel?

Hier komt nog een video versie van, maar vanwege teveel noise kon ik geen filmpje opnemen, my bad!

Anyway, de volgende stelling kreeg ik doorgestuurd van een PT client en ik quote dit letterlijk:

Drink geen melk, melk is bedoeld voor kalfjes. Het is absurd om als volwassen mens aan de uiers van een koe te hangen. Van melk word je koeiig.

Volgens het stukje mag je wel aangezuurde zuivel (biogarde, magere kwark, yoghurt) en jonge (geiten) kaas eten, maar met maten.

Zuivel wordt vaak gezien als de duivel om meerdere redenen. Maar in 2016 is er een review paper gepubliceerd die op zoek ging naar het antwoord op de vraag: Milk & Dairy Products: good or bad for human health?

Even voor de duidelijkheid: Een review paper is een onderzoeksvorm waarbij er meerdere onderzoeken met elkaar worden vergeleken en aan de hand daarvan wordt een conclusie getrokken.

En de conclusie die hier uit getrokken kon worden was dat zuivel consumptie gelinkt wordt aan lage vet percentage, toename van spiermassa, verbeterde botdichtheid, verlaagd risico op kanker en daarnaast is er een zichtbare trend te zien van verlaagd risico op diabetes en een verlaagd risico van een hart aanval. Er was totaal geen connectie tussen zuivel consumptie en de dood.

Maar hoe kan het dan dat zuivel zo een slecht imago heeft? Een van de voornaamste redenen is te linken aan lactose intolerantie. En in de zin van evolutie, consumeren wij melk pas sinds kort. Tot die tijd konden de meeste mensen niet LACTASE produceren, het enzym dat wordt gebruikt om melk suiker, ook wel bekend als lactose, te verteren.

Mensen die niet voldoende lactase kunnen produceren, hebben vaak te maken met diarree en andere spijsverterings issues. Veel mensen krijgen ook een opgeblazen buik en verwarren dit met toename van vetmassa. Visueel gezien zie je er dus dikker uit, maar dat heeft niets te maken met vetmassa of toename in gewicht.

Het lactose probleem werd gedurende de landbouw revolutie opgelost door het aanzuren van producten, hierdoor ontstonden dingen als yoghurt en kaas. Dus teruggaande op de stelling dat aangezuurde zuivel wel zou mogen, valt dit aan elkaar te linken.

 

Gelukkig voor ons, had de evolutie een betere oplossing. In de meeste gevallen zijn er aanpassingen nodig in het spijsverstering systeem om nieuw voedsel te kunnen tolereren. Maar de genetische mutatie die nodig was om het enzym lactase te produceren was erg klein. Want babies produceren al lactase om de lactose van moedermelk te kunnen verteren.

En omdat zuivel tolerantie voor een evolutionair voordeel zorgde, namelijk omdat het alle 3 de macronutrieten bevat en veel micronutrienten, verspreide deze genetische mutatie zich vrij snel door naar Noord Europa.

De oceanen hebben eigenlijk voorkomen dat deze genetie mutatie van zuivel intolerantie, zich verspreiden naar de rest van de wereld. Tegenwoordig heeft niet meer dan 1 op de 3 mensen een perfecte lactose tolerantie en de meeste van deze mensen zijn van Europese komaf, met een paar gevallen in West Afrika, Zuid Azie en het Midden Oosten.

Als je geluk hebt en je hebt geen problemen met het verwerken van zuivel, zorg dan dat het een onderdeel is van je voeding.

Zuivel heeft vaak de hoogste eiwit kwaliteit, is een bron van calcium en qua werkt prima qua verzadiging, dus het is de optimale bodybuilding food.

Mocht je wel een lactose intelorantie hebben, dan is het inderdaad een goede reden om aangezuurde zuivel producten te consumeren. De probiotische effecten zijn ook nog eens gunstig voor de spijsvertering.

Dusss, als je niet lactose intolerant bent of voor een van de eiwit soorten in zuivel, dan is er geen reden om het vermijden. Het is enorm voedzaam en ‘gezond’.

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.