Waarom is het belangrijk dat je zelf achterop de label van een product kijkt (calorieën telt)?

Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik het belangrijk vind dat iemand calorieën telt.

Ten eerste natuurlijk, omdat je dan een duidelijk inzicht krijgt van hetgeen dat je naar binnen krijgt en de voedingswaarden die daar aangekoppeld zijn. In plaats van het klakkeloos overnemen van een dieet voorschrift of een 7-dagen mealplan, waarbij je na het dieet volledig afhankelijk bent van die methode.
En ten tweede, omdat macronutriënten per product/merk heel erg kunnen verschillen. In de blog laat ik zien hoe een verkeerde keuze qua zalm, de progressie al kan ophouden.

Stel dat ik voorstel dat je in de avond een stukje zalm moet eten, dan kan de samenstelling van de calorieën (macronutrienten) per merk verschillen.
Zalm
De linker zalm bevat 14g vet en 20g eiwit per 100 gram en de zalm rechts bevat 10g vet en 24g eiwit per 100 gram.
 
Vorige keer had ik bijvoorbeeld een stuk zalm gehaald die 5g vet en 20g eiwit bevatte per 100g en de keer daarvoor een stuk zalm met 14g vet en 17g eiwit. Een product kan dus een compleet andere samenstelling hebben. Dit geldt voor bijna alles!
 
Voorbeeld:
Stel dat ik tegen 2 gelijke mensen (gewicht/lengte/leeftijd/bouw/etc.) zeg dat ze elke dag 200g zalm moeten eten. Ze eten allebei hetzelfde, maar onbewust neemt persoon A, 3 maanden lang de zalm van 5g vet en 20g ewit en persoon B, de zalm van 14g vet en 17g eiwit.
Persoon A = 200kcal zalm = 20000 kcal over 3 maanden
Persoon B = 320kcal zalm = 28800 kcal over 3 maanden
Persoon B eet dus, verspreid over 3 maanden, 8800kcal meer. Dat staat gelijk aan ongeveer 1kg aan puur vet! Als persoon B had geweten dat alleen al zalm zijn progressie zou tegen houden, had hij daar rekening mee kunnen houden; overdag iets minder eten of een ander product kiezen. Nu is dit een extreem voorbeeld, maar gebeurt dit bij elke maaltijd, dan gaat dat enorm aantikken. Dan kan je je wel houden aan je voorgeschreven mealplan, maar als je niet weet wat je binnenkrijgt heb je er ook niks aan.
Het klinkt misschien allemaal als teveel moeite om calorieën te tellen. Maar probeer in eerste instantie kleine veranderingen te maken in je huidige voedingspatroon. Stel bijvoorbeeld je favorieten maaltijden samen, zodat je een inschatting hebt van de calorieën en niet continu hoeft te tellen.
Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.