Wat ik vind van nieuwjaarsresoluties

First things first: ik vind een nieuwjaarsresolutie de grootste bullshit die er bestaat. Tijd is relatief, dus waarom stel je iets uit tot een bepaalde datum? Geloof je nou echt dat vanaf een date-set-goal alle doelen of acties ineens wel magisch haalbaar zijn…? Bovendien ben je om 12 uur vannacht waarschijnlijk al helemaal hammered, dus velen gaan sowieso al verkeerd het nieuwe jaar in.

Dit geldt overigens niet alleen voor het nieuwe jaar, maar ook voor dingen als “maandag begin ik”, “vanaf volgende week ga ik weer focussen”, etc. De meeste mensen zijn ten eerste bang voor verandering en ten tweede bang om te falen, wat allebei leidt tot uitstel of in het ergste geval zelfs afstel.

navigatie

Denk even aan een navigatie of route en zie het als een soort van metafoor. Met een navigatie-systeem wil je van een start-punt naar een eindpunt gaan, maar zal je langs verschillende checkpoints moeten gaan om dichterbij het eindpunt te kunnen te komen. 

Stel dat je een route zonder checkpoints zou afleggen, dan zou dat veel meer moeite kosten. Maar door een route op te delen in kleine makkelijkere routes, klinkt de tocht een stuk aangenamer, toch? Wat resulteert dat je gemotiveerder zal zijn én blijven om de kleinere routes te volgen. Bovendien, als je niet langs de checkpoints gaat of deze mist, zal het óf langer duren óf moeilijker worden om het eindpunt te kunnen bereiken.

microdoelen.001

Sustainability
Ikzelf pas een reversed-goal methode toe. Geen idee of dat de daadwerkelijke naam is van de methode, maar het idee is als volgt: in plaats van beginnen met een doel, werk je naar een doel toe. Bijvoorbeeld: je wilt in Superhuman shape komen. Je hebt doelen in de gym en hetgeen waarbij je op let qua voeding. Je moet de microdoelen behalen om de subdoelen te kunnen behalen. Behaal je de subdoelen niet, dan behaal je ook het hoofddoel niet.

Accountability
Zelf heb ik een whiteboard aan de muur hangen met een overzicht van mijn micro-en subdoelen. Elke keer als ik een doel heb bereikt dan kan ik deze turven of afvinken. Elke dag als ik opsta word ik er aan herinnerd wat mijn doelen zijn en als ik ga slapen vink ik de microdoelen die ik heb gedaan af. Geloof mij, het afvinken van een microdoel geeft je echt voldoening.

Ik doe het op een whiteboard, maar je kan het ook in een agenda of dagboek schrijven, zorg er in ieder geval voor dat het zichtbaar is. Dit helpt om je accountable (eerlijk tegenover jezelf, doen wat je claimt doen) te houden.

Start met een realistisch haalbaar doel voor ogen en begin met dingen die je wél makkelijk kan veranderen of toepassen en zorg dat je daar consistentie in aanbrengt. Door eerst makkelijke dingen te veranderen, zal je ook meer van het proces genieten. Kortom deel je doel op in kleine en makkelijk haalbare doelen. Deze makkelijke kleine stapjes zullen ervoor zorgen, dat je het grotere doel gaat behalen.

Nogmaals, dit is niet bedoeld om je te weerhouden van een nieuwjaarsresolutie, maar “me being real”. Heb je een goed doel voor ogen? Take action, take control & perfect the possible!

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.