‘Fitfluencers’

Ik zie vaak genoeg op Instagram en Facebook filmpjes voorbij komen van: “Voeg dit toe aan je workout”, “Probeer deze workout” of “Deze oefeningen moet je doen”. Maar ook Youtubers die elke week verschillende workouts op hun kanaal uploaden (like, wtf? waar is je schema? je consistentie?). Ondanks dat de intentie van de fitfluencers goed is, heeft het grootste gedeelte totaal geen verstand van bodybuilding.

Bodybuilding: werken aan zelfontwikkeling in elk aspect: educatie, training, voeding

Nu hoor ik je denken “The fuck is een fitfluencer?” Een fitfluencer is persoon die een grote follower-base heeft weten op te bouwen en veel mensen weet te inspireren op social media platformen als Facebook, Instagram, Snapchat of Youtube.

Hoe verkrijg je zo een fitfluencer status? Dit is best wel interessant, want als je gaat kijken naar de content dan ziet dit er allemaal leuk, interessant en aantrekkelijk uit. Maar kijk je naar de kwaliteit ervan of de achterliggende gedachten, dan is het gewoon wack.

De content lokt veel positieve reacties uit van onwetende mensen (je weet wel, die types die wanhopig en vatbaar voor quickfixes zijn) of van personen die bijvoorbeeld op kijken tegen de persoon. Waardoor de fitfluencer weer denkt: ”Yooo, blijkbaar vinden mensen dit leuk! Laat ik meer van dit soort dingen gaan posten”.

Hierdoor krijgen ze meer views en meer volgers. Nu gaat de fitfluencer zelf geloven, dat de content die geleverd wordt kwalitatief is.

En daar is opzich niks mis mee, want ik ben een groot voorstander van andere mensen te inspireren. Maar ik erger mij aan veel van dit soort content, omdat ik vroeger ook in een situatie zat van: Oh ik kijk op tegen deze Youtuber of Instagrammer, wat zij zeggen moet wel werken, want kijk naar wat zij bereikt hebben.

Eerlijk, tegenwoordig kan je als chick zijnde 5 kilo afvallen, foto’s van je flat tummy en ass online zetten en claimen dat je een fitness model bent. De volgende stap is het verkopen van fit-tea, bootybands, mealplans en je trainings routine, zonder dat je ook maar de ballen verstand ervan hebt.

Als man zijnde moet je wat harder knokken voor je plek, want tegenwoordig zijn PEDs (performance enhancing drugs) net zo makkelijk te verkrijgen als supplementen en draait het bij veel mensen meer om looks, dan om het gehele bodybuilding principe.

Take-home message: Vertrouw niet alles wat een fit-fluencer zegt of doet. Als je de content van een bepaald persoon opvolgt en ziet na een tijdje geen resultaat. Skip diegene dan. Uiteindelijk ben jij degene die invloed heeft op de informatiestroom die je toegediend krijgt.

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.