Een nieuwe omgeving: Back to the basics

[vc_row full_width=”” parallax=”” parallax_image=””][vc_column width=”2/3″][vc_column_text css_animation=””]Ik ben inmiddels alweer bijna een maand in Thailand. Tijdens deze periode verbleef ik bij mijn nicht en haar familie Bangkok. Haar man is een chefkok en houdt dus van lekker en veel eten. Alhoewel ik de mogelijkheid en beslissing heb om zelf ook te koken, vind ik het ten eerste respectloos en ten tweede vind ik het wel interessant of ik ook resultaten kan behalen, zonder continu calorieën en macros te tellen.

Wat een uitdaging voor mij is, is dat ik de kennis en ervaring die ik heb opgedaan over training en voeding, nu moet gaan toepassen in een andere omgeving.

Voeding

In Nederland at ik tussen de 140 en 160 gram eiwitten per dag. Een maaltijd met wat kip/vlees/vis, een bak kwark of yoghurt en eventueel een eiwitshake en ik behaalde m’n doel.

Uitdagingen:
De man van mijn nicht kookt. Opzich is dit niet een hele grote uitdaging, omdat ik de afgelopen jaren heb geleerd hoeveel calorieën producten en ingrediënten bevatten. Hierdoor kan ik redelijk goed inschatten welke macronutriënten ik binnenkrijg.

Processed with VSCO with f2 preset
Verse vis in Hua Hin, redelijk eiwitrijk

Daarnaast eten ze voornamelijk koolhydraat- en vetrijk. Ook niet heel erg, want ik neem dan gewoon een kleiner portie en zorg ervoor dat ik mijn eiwitten uit andere producten haal.

Een ander probleem is dat het lezen van productenlabels erg lastig is. Gelukkig hebben ze een redelijke standaard van hoe ze de nutriënten van producten omschrijven, dus weet ik waar ik op moet letten.

Echter verschilt het nog per product of ze omschrijven of het om een portie gaat of per 100g/100ml. In Nederland kon ik MyFitnessPal gebruiken om direct de voedingswaarde van een product te bekijken, maar omdat ik hier niet overal internet heb, is deze optie ook komen te vervallen.

Ook zijn ze hier niet zo een fan van artificial sweeteners, toevoegingen, etc. Waar je in Nederland een bak kwark of yoghurt koopt die laag in vet is, normaal in koolhydraten en hoog in eiwitten, bevatten de yoghurt producten hier 7g eiwit, maar ook nog eens 15g koolhydraten en 4g vet. In plaats van 70kcal per 100g, krijg je nu ongeveer 150kcal per 100g. Zelfs de zogenaamde High Protein melk, shakes, soya melk en yoghurt zitten vol met suikers. Het heeft dus weinig zin om deze producten extra te nemen, alleen vanwege de eiwitten. De kans dat ik dan over mijn caloriedoel heen wordt dan alleen maar groter, aangezien ik de koolhydraten en vetten al uit mijn lunch en avondeten haal. En ohja, een pot eiwitten kost hier ook 40 a 50 euro en ik heb een eiwitreep gegeten van 5 euro, 46g eiwit.

Snapchat-6213885638975698486
Eiwitreep van 5 euro

In mijn geval is het dus back to the basics: Lean meats, kip, vis en eieren (en insecten). Naast mijn lunch en diner, loop ik naar de supermarkt om nog wat extra vlees te eten. Op die manier krijg ik in ieder geval 75 gram eiwit binnen, boven mijn normale voeding, meestal wat vlees, groenten, rijst en 2 eieren. Zo zorg ik ervoor dat ik per dag toch mijn eiwitdoel weet te behalen.

Sante Fe, protein heaven
Processed with VSCO with a2 preset
Larven, 6 gram vet/6gram eiwitten per zakje a 50 cent.

Training

Ik train in Nederland, maximaal 3x per week in de sportschool, met de focus om elke training sterker te worden op de voor mij belangrijke compounds bewegingen: Deadlift, NG Chin-up, Overhead Shoulder Press en Incline Bench Press. Ik mocht hier 2 weken trainen in 1 van de meeste complete en mooiste sportschool waar ik ooit ben geweest: Fitness First. Tikkie prijzig dat wel; 45 euro. Ze hebben alles: plateloaded machines, isolatie machines, hack squat, 5 benches (benchpress), 8 verstelbare bankjes, 10 barbells, 3 cablestations, gewichten tot 60kg, TRX ruimte, calisthenics rek, boxring, spinning ruimte, yoga ruimte, sauna, 100 tal aan cardiofitness apparaten en nog wat crossfit dingen.

Ik heb optimaal gebruik weten te maken van de 2 weken en als warming-up en cooling-down, liep ik elke dag, in de hitte, 3km heen en weer naar de sportschool.

Maar daarna? Vrijwel geen trainingsmateriaal en komt het aan op het optimaal gebruik maken van mijn omgeving. Gelukkig heb ik ter voorbereiding van mijn reis, de focus gelegd op bodyweight oefeningen: chin-ups, backbridges en zware schouderoefeningen. Tegenover mijn verblijf is een parkeerplaats met een overkapping, waar ik chin-ups kan doen en tegen de muur oefen ik pikes, zodat ik binnenkort ook handstand push-ups kan doen. Ik heb ook mijn resistance bands meegenomen, waardoor ik mijn push-ups en squats uitdagender kan maken. Het is niet te vergelijken met de sportschool, omdat ik de focus tijdens deze bodyweight trainingen niet leg op het sterker worden, maar op het uithoudingsvermogen en vet verbranden.

(lk verlies heus geen spiermassa, omdat ik niet naar de sportschool ga of omdat ik soms minder eiwitten naar binnenkrijg. Dat zal pas gebeuren als ik veel lager ga in eiwitten of een nog grotere deficit hanteer en mijn spieren totaal niet stimuleer.)

Vet verbranden

Vet verbranden gaat als een gek nu ik hier ben. De gym is 3km hier vandaan en natuurlijk kan ik ervoor kiezen om de taxi, bus of motorcycle te pakken. Echter loop ik de afstand in 30 minuten en doen de taxi en bus er door de file 20 minuten over. Ook de dichtstbijzijnde grote supermarkt is 2km verderop, dus dat is ook mooi meegenomen. En zolang ik nog vet kan verliezen, maar ik zoveel mogelijk gebruik van de opties die ik in mijn de schoot geworpen krijg.

Ik geef wel vaker aan hoe het verhogen van je Non-Exercise Physical Activities een enorme invloed heeft op vetverbranding. Waar ik in Nederland probeer om ongeveer 10.000 stappen te zetten, kom ik hier al snel uit op 15.000 en soms zelfs 20.000.

Daarnaast doe ik af en toe ook nog wat huishoudelijke taken zoals water halen, het terras aanvegen en mangos uit de boom halen. Maar ook een dagje naar het park en een waterfiets huren zijn een voorbeeld van een Non-Exercise Physical Activity.

Andere activiteiten die ik heb gedaan zijn: window shopping in de mall, een markt bezoeken, een heuvel beklimmen, wandelen over het strand, zwemmen, etc.

Conclusie

Ondanks dat ik hier veel uitdagingen heb, heb ik overal zelf keuze en controle over en weet ik mij goed aan te passen aan de situatie en omgeving. Ik probeer zoveel mogelijk te reflecteren op situaties en goed na te denken hoe ik kan blijven werken aan mijn doelen.

– Andries[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_posts_slider type=”flexslider_fade” interval=”3″ slides_content=”teaser” slides_title=”1″ link=”link_post” order=”DESC” posttypes=”post”][/vc_column][/vc_row]

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.