Effectief vet verbranden buiten de sportschool

Met ons Superhuman Trainingsprogramma richten we op het sterker worden in de sportschool. Spiermassa en spierdefinitie zijn een bijkomstig effect van het sterker worden. Qua vetverlies richten we ons op hetgeen dat buiten de sportschool gebeurt. Belangrijk daarbij vinden we dat alles goed op elkaar aansluit, zodat het proces zo makkelijk mogelijk is om vol te houden en de effectiviteit maximaal is.

In de sportschool verbrand je per workout zo rond de 300-500kcal*. Op basis van 3 trainingen per week, verspreid over de week, kom je dan uit op een maximaal aantal verbande calorieën van 1500kcal.

1 gram vet staat gelijk aan 9kcal.

Als je eet op onderhoud, zou dat dus betekenen dat je per week 167 gram vet zou kunnen verliezen.

Dat is best wel weinig toch? Om te zorgen dat je nog meer vet gaat verbranden is het belangrijk dat je qua voeding ook minder gaat eten. Door 500kcal onder je onderhoud te gaan eten, krijg je nog voldoende voedingsstoffen binnen en word je niet echt beperkt in wat je kan en mag eten. Je kan uiteraard ook nog lager gaan in calorieën, maar wij raden je aan om niet meer dan 1000kcal** eronder te gaan zitten (vermijd dus Detoxen, Crash diëten, etc.)

Als je 7 dagen 500kcal onder je doel eet, dan zou je 389 gram vet kunnen verliezen. Tel daar de 3x per week sporten bij op, dan zou je dus 555 gram puur vet verliezen.

3x per week sporten, 45 minuten sporten volgens Superhuman Principe: 167 gram vet
7x per week een energie tekort hanteren:
389 gram vet

Zo zie je aan de hand van deze simpele berekening, dat een energie tekort hanteren door minder te eten eigenlijk veel effectiever is. Let wel op: Superhuman richt zich op het sterker worden in de sportschool. Spiermassa en spierdefinitie zijn een bijkomstig effect van het sterker worden. Het geeft je dus geen vrijbrief om niet te gaan sporten. 

Nu kan je stellen dat je intenser zou kunnen trainen of meerdere dagen per week, maar dat is waar het gevaar ligt. Hoe intenser en hoe vaker je traint, hoe meer jouw lichaam zal vragen om deze energievoorraden weer aan te vullen. Grote kans dus dat je de calorieën die je hebt verbrand er weer aan gaat eten.

Vaak hoor je mensen ook zeggen: “Ja, maar ik heb gesport, dus dan mag ik meer eten”. Ze overschatten vaak de hoeveelheid calorieën die ze in een sessie hebben verbrand en onderschatten vaak hoe makkelijk ze deze calorieën er weer aan eten.

Hoe zorg je er dan voor dat je nog meer verbrand per week?

– Simpel: Lopen.

Voor sommige mensen is de drempel om naar de sportschool te gaan nog net iets te hoog. Zelfs voor deze mensen is het dus mogelijk om vet te verliezen, want lopen is iets dat je elke dag doet en wat vrijwel geen moeite kost.

Het grootste voordeel van lopen is dat het ook heel weinig impact heeft op je hongergevoel. Door 60 minuten rustig te lopen kan je, afhankelijk van je lichaamsgewicht/vetpercentage, ongeveer 500kcal verbranden.

3x per week sporten, 45 minuten sporten volgens Superhuman Principe: 167 gram vet
7x per week een energie tekort hanteren:
389 gram vet
7x per week 60 minuten lopen: 389 gram vet

Op deze manier verbrand je dus nog eens een extra 389 gram vet, zonder dat je extra gaat eten of dat het invloed heeft op je centraal zenuwstelsel. Teveel belasting van het centraal zenuwstelsel heeft effect op de progressie in de sportschool. Het is daarom van belang dat alles op elkaar aansluit, zodat je effectief bezig bent met het proces.

Nu moet je lopen niet als iets zwart/wit zien en ervan uitgaan dat je 1 uur naar buiten moet gaan. Ter illustratie: je loopt naar de sportschool en terug, in de sportschool loop je van het ene naar het andere apparaat, je loopt naar het station, naar je auto, naar werk, op werk, in je huis, etc. Met het totaal aantal minuten actief bewegen, moet je dan proberen uit te komen op 60 minuten.

Tegenwoordig zit op de nieuwste telefoons een stappenteller ingebouwd. Probeer per dag 8000-12000 stappen te zetten, dit komt neer op ongeveer 60-75 minuten lopen.

Alternatief voor wandelen: NEPAs (binnenkort komt meer daarover)

Door te lopen zal je dus nog meer vet gaan verbranden! Combineer dit met progressieve krachttraining en een calorietekort door middel van voeding, dan zal je nog betere resultaten behalen!

* Afhankelijk van de intensiteit/methode/duur
** Hoe meer vet je hebt om te verbranden, hoe lager je kan gaan in calorieën.

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.