WTFAQ #4: Maakt het uit of ik biologische producten neem?

De definitie van bioligisch betekent over het algemeen dat er geen artificial of synthetische stoffen in een product zitten, denk hierbij aan hormonen, antibiotica of GMO’s. S/O Monsanto. 

Per land kunnen de regels overigens verschillen. Dus dat een product een biologische stempel heeft, wilt niet per se betekenen dat het ook 100% biologisch is. Ga je hier naar de supermarkt en haal je een lekker lappie biologisch varkensvlees, dan is er een grote kans dat er nog een zooi smaakversterkers of E-nummers in zitten. Ja, kijk maar op de achterkant van het label.

Niet dat al die dingen slecht zijn in de zin van voedselveiligheid, maar dat is een ander topic.

Maar hoe verschillen biologische producten nou ten opzichte van normale producten?:

  • Het is over het algemeen veel duurder om te produceren, omdat veel methoden om de voedselopbrengst te verhogen, zoals goedkope synthetische pesticiden die voorkomen dat insecten het voedsel eten, niet zijn toegestaan.
  • Het bevat minder giftige stoffen, zoals bijvoorbeeld de resten van pesticiden.
  • Biologische producten hebben meer micronutriënten en anti-oxidanten. Maar dat verschil komt meer door de manier van verwerken/kweken/etc en het milieu, dan dat er aanzienlijk verschil is tussen biologische en normale producten.
  • Biologische dierlijke producten hebben een betere macronutrienten samenstelling, met meer eiwitten en een betere vet samenstelling.

Maar beïnvloed biologisch eten onze gezondheid? Bij onderzoeken verricht op dieren, zijn er duidelijk positieve effecten zichtbaar. Bij langdurig onderzoek, verricht op mensen ook! Maar dit soort studies worden vaak tegengehangen of verward met het feit dat consumenten die biologisch eten, over het algemeen al veel meer én bewuster met hun gezondheid bezig zijn.

Bij onderzoek verricht op mensen in een gecontroleerde setting, zijn er geen dusdanig grote gezondheidsvoordelen gevonden. De lengte van de meeste studies zijn vaak te kort en meestal kijkt men naar het effect van een enkel product ten opzichte van de rest van het voedingspatroon. Een bekend voorbeeld is natuurlijk: An apple a day, keeps the doctor away.

Maar over het algemeen zijn product keuzes veel belangrijker dan dat iets organisch is of niet. Biologische junkfoods zijn ten opzichte van onbewerkte producten nog steeds slechter in termen van voedingswaarden. Dus, biologisch betekent eigenlijk niet zoveel als de gemiddelde consument geloofd. Ja, biologische producten hebben over het algemeen minder giftige stoffen, meer oxidanten en meer nutriënten, maar het verschil in de daadwerkelijke gezondheidsvoordelen, is vrij klein. Maar wat belangrijker is, is of het biologische product vers is, hoe het verwerkt is en in het geval van dierlijke producten, wat het dier gegeten heeft.

Gezien het feit dat biologisch eten vaak aanzienlijk duurder is dan normaal eten, is er vrijwel geen cost-benefit. Het is verstandiger om te kijken naar voedingskeuzes over het algemeen. De overstap van vlees naar vis, is bijvoorbeeld beter dan van vlees overstappen op biologische vlees.

Het meeste voordeel in termen van gezondheid, is vaak het grootst bij vette dierlijke producten. Denk aan eieren, vet vlees, volle melk. Als je dus voor biologisch zou gaan, dan zijn dat de aan te bevelen producten. Maar ook hierbij is het belangrijker wat het dier heeft gegeten. Dus kan je beter voor “normaal” gelabelde eieren gaan van kippen die gevoed zijn met flaxseed (omega 3), dan “biologsche” eieren van kippen die gevoed zijn met biologische tarwe. (Omdat je meer voordeel hebt bij de vetten, dan tarwe).

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.