WTFAQ #11 – Hoe verlies ik vet?

We bevinden ons alweer halverwege januari en ik gok dat we volgende week de eerste afhakers zullen zien (of naja zien, die zien we dus niet meer #huehue).

Niets ten nadele van iemand, maar als je denkt dat je binnen twee weken resultaat kan behalen, dan heb je een verkeerd beeld van hoe vetverlies én/of gewichtsverlies werkt.

 

En met dat verkeerde beeld wordt ook een verkeerd verwachtingspatroon gecreëerd. Je kan je de afgelopen 2 weken helemaal de tering in hebben getraind, maar als je voeding niet op orde is, dan zal je ook het gewenste resultaat niet zien. Trust me, been there, done that.

Voordat je begint te prediken dat je in 2019 vegan bent geworden of alles dat je eet heel healthy is… #fitgirl Ook op een heel gezond dieet, kan je aankomen. En precies dat is de reden waarom ik je met deze post probeer uit te leggen waar je op moet letten.

CALORIE TEKORT.

Het draait voornamelijk om de energie die je lichaam verbruikt en de hoeveelheid energie die je lichaam binnen krijgt, dit noemen we de energie balans.

De wetenschap achter vetverlies is simpel: consistent een calorie tekort hanteren. Als je m’n blogs vaker leest dan noem ik dat ook wel caloric deficit of een negatieve energie balans.

Op het moment dat jouw lichaam consistent, over een langere periode, meer energie verbruikt dan het binnen krijgt dan verlies je vet. Er zijn twee manieren om een negatieve energiebalans te creëren.

Methode 1: Je energie inname verminderen, door middel van het verminderen van de inname van eten en drinken.

Methode 2: Je energie verbruik laten toenemen, door middel van bewegen.

De meest effectieve manier om vet te verliezen, is het creëren van een energietekort door minder te eten en drinken. Wat ik hiermee bedoel, is dat het veel gunstiger is om bijvoorbeeld een zak chips te laten staan, in plaats van naar een sportschool gaan om 1 uur op de loopband te staan om hetzelfde aantal calorieën te kunnen verbranden.

En belangrijk om te onthouden is dat alle populaire dieeten 1 ding gemeen hebben, en dat is dat je een calorie tekort hanteert. De enige reden waarom het een beter werkt dan de ander, is de manier van hoe makkelijk iets is om consistent vol te houden. Voor de een is dat Keto, voor de ander fasting en weer iemand anders doet het goed op het Atkinson dieet of Weight Watchers. Hanteer je dus geen calorie tekort, dan kan je dus ook aankomen op een Atkinson of Weight Watcher dieet en ja ook op een “Ja maar ik eet heel gezond” dieet.

Om het in perspectief te brengen van voeding én training: Je doel is vet verliezen en je lichaam shapen. Daarnaast probeer je de focus te leggen op progressieve weerstand training. En dat kan elke vorm van training zijn, dus ook bootcamps, bodyweight of crossfit. Dit zorgt er namelijk voor dat je spieren gaan groeien en dus gaan shapen.

Afhankelijk van jouw huidige vetpercentage kan je er voor kiezen om te focussen op vetverlies of op de toename van spiermassa. Wat dat betreft is er een zogehete ‘sweet-spot’ van hoe goed jouw lichaam de nutriënten van de voeding opneemt én verwerkt. Te veel lichamelijk vet hindert namelijk het proces van optimaal spierherstel. Voor mannen zou deze sweet-spot 9% tot 15% lichaamsvet zijn en voor vrouwen 14% tot 25%.

Je moet dus een calorie tekort hanteren als de focus ligt op vetverlies. Aan jou is het alleen de keus met welke manier van voeding je dit het makkelijkst vol weet te houden.

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.