- Voeding: om een Omega 3 ei te krijgen, wordt de voeding van de kip bijvoorbeeld aangepast.
- Ras: de invloed van natuurlijke factoren op de smaak, textuur, etc.
- Land van herkomst: bijvoorbeeld als de arbeidskosten in een bepaald land goedkoper zijn of de kosten per vierkante meter lager zijn .
- Seizoen: haring is buiten het seizoen om bijvoorbeeld te mager om verkocht te worden als ‘haring’, dus wordt het verkocht als rolmops.
- Verzorging: vrijheid van beweegruimte, ruimte om te groeien, hygiëne, voeding, etc.
Stel dat ik tegen 2 gelijke mensen (gewicht/lengte/leeftijd/bouw/etc.) zeg dat ze elke dag 200g zalm moeten eten. Ze eten allebei hetzelfde, maar onbewust neemt persoon A, 3 maanden lang de zalm van 5g vet en 20g eiwit en persoon B, de zalm van 14g vet en 17g eiwit.
Persoon A = 200kcal zalm = 20000 kcal over 3 maanden
Persoon B = 320kcal zalm = 28800 kcal over 3 maanden
Persoon B eet dus, verspreid over 3 maanden, 8800kcal meer. Dat staat gelijk aan meer dan 1kg aan puur vet! Als persoon B had geweten dat alleen al zalm zijn progressie zou tegen houden, had hij daar rekening mee kunnen houden; overdag iets minder eten of een ander product kiezen.
Nu is dit een extreem voorbeeld, maar gebeurt dit bij elke maaltijd, dan gaat dat enorm aantikken. Dan kan je je wel houden aan een mealplan of aan een recept, maar als je niet weet wat je binnenkrijgt, heb je er ook niks aan.
Op deze manier kan je dus ook recepten aanpassen, zodat het bijvoorbeeld wel binnen jouw caloriedoel past. De extra magere gehakt van de Albert Heijn heeft bijvoorbeeld minder calorieën per 100g, dan die van de Dirk van den Broek. Terwijl de Dirk van den Broek kip-dijfilet shoarma verkoopt die minder calorieën bevat dan die van de Albert Heijn.