Waarom verschillen de calorieën per product per supermarkt?

Supermarkten kopen hun producten bij verschillende maatschappijen in. Dit heeft voornamelijk invloed op – en te maken met – de kostprijs en kwaliteit van de producten.
 
Dat is de reden waarom je in de schappen A/B- en huismerken ziet liggen. Hoe minder de kwaliteit van een product, hoe lager de kosten. En kwaliteit is in die zin een ruim begrip, want sommige goedkope producten smaken gewoon prima en sommige dure producten voldoen niet aan de smaakverwachting.
 
Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de prijs en kwaliteit van een product.
  • Voeding: om een Omega 3 ei te krijgen, wordt de voeding van de kip bijvoorbeeld aangepast.

  • Ras: de invloed van natuurlijke factoren op de smaak, textuur, etc.
  • Land van herkomst: bijvoorbeeld als de arbeidskosten in een bepaald land goedkoper zijn of de kosten per vierkante meter lager zijn
.
  • Seizoen: haring is buiten het seizoen om bijvoorbeeld te mager om verkocht te worden als ‘haring’, dus wordt het verkocht als rolmops.
  • Verzorging: vrijheid van beweegruimte, ruimte om te groeien, hygiëne, voeding, etc.
Dan is er nog zoiets als ‘ambacht’, daarmee bedoel ik bijvoorbeeld hoe een stuk vlees of vis is gesneden. Om het even simpel te verwoorden: hoe magerder het stuk vlees in de supermarkt, hoe langer een slager erover moet doen om het vet weg te snijden, hoe hoger de kosten van het stuk vlees. 
En deze combinatie van de prijs, kwaliteit en ambacht, resulteert weer in een verschil in voedingswaarde per product per supermarkt. Zo kan ik tegen iemand zeggen om elke dag zalmfilet te eten, maar Albert Heijn, Dirk van den Broek, Jumbo, MuscleMeat, etc, hebben allemaal verschillende soorten zalm. Hierdoor verschillende de macros ook, wat weer leidt tot verschillende resultaten.
Voorbeeld:
Stel dat ik tegen 2 gelijke mensen (gewicht/lengte/leeftijd/bouw/etc.) zeg dat ze elke dag 200g zalm moeten eten. Ze eten allebei hetzelfde, maar onbewust neemt persoon A, 3 maanden lang de zalm van 5g vet en 20g eiwit en persoon B, de zalm van 14g vet en 17g eiwit.

Persoon A = 200kcal zalm = 20000 kcal over 3 maanden
Persoon B = 320kcal zalm = 28800 kcal over 3 maanden

Persoon B eet dus, verspreid over 3 maanden, 8800kcal meer. Dat staat gelijk aan meer dan 1kg aan puur vet! Als persoon B had geweten dat alleen al zalm zijn progressie zou tegen houden, had hij daar rekening mee kunnen houden; overdag iets minder eten of een ander product kiezen. 

Nu is dit een extreem voorbeeld, maar gebeurt dit bij elke maaltijd, dan gaat dat enorm aantikken. Dan kan je je wel houden aan een mealplan of aan een recept, maar als je niet weet wat je binnenkrijgt, heb je er ook niks aan.

Op deze manier kan je dus ook recepten aanpassen, zodat het bijvoorbeeld wel binnen jouw caloriedoel past. De extra magere gehakt van de Albert Heijn heeft bijvoorbeeld minder calorieën per 100g, dan die van de Dirk van den Broek. Terwijl de Dirk van den Broek kip-dijfilet shoarma verkoopt die minder calorieën bevat dan die van de Albert Heijn.

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.