Superhuman Fasting, een dieet voor ondernemers

Vorige week woensdag (27 september) kreeg ik de eer om een kleine presentatie te houden op het End of Summer event van Haarlems Business Plaza. Het doel van het event was om kennis te delen en dat was voor mij de perfecte gelegenheid om het te hebben over het belang van fitness & voeding, keuze moeheid en stress. Iets dat ook voor een ondernemer belangrijk is!

Zoals ik al vaker aangeef: als je niet de controle kan krijgen over iets geweldigs als je lichaam, hoe verwacht je dan succesvol te zijn in andere aspecten van het leven? Bovendien kan je je hele leven werken aan het opbouwen van een imperium, maar daar heb je, bot gezegd, niet zoveel aan als je levensverwachting op maximaal 60 jaar ligt door bijvoorbeeld overgewicht of zelfs obesitas!

Bodybuilding niet alleen het verbeteren van je fysieke appearance, het is een lifestyle van constante zelf ontwikkeling. De oude Grieken stonden bekend om hun filosofie dat ontwikkeling of onderwijs uit zowel fysieke als mentale training moest bestaan.

Verschuiving (voeding)
Door de eeuwen heen heeft er nogal een verschuiving plaats gevonden. Want waarom is letten op fitness en voeding op dit moment belangrijk? Wat betreft voeding is de enige manier waarom we eten nodig hebben, eigenlijk alleen maar omdat we daar energie uit halen voor onze organen/ons lichaam. Onze lichamelijke behoeften beslist de keuze van voeding. De wil om te eten komt door de evolutionaire noodzaak om ons lichaam te voorzien van nutriënten en energie, zodat we kunnen overleven, voortplanten en onze genen kunnen overdragen aan onze nakomelingen.

Zintuigelijke-, Sociale- & Psychologische factoren
Met de lifestyle en maatschappij van tegenwoordig, waarbij je overal omringt bent door eten en je er zelf geen moeite meer voor hoeft te doen, eten we VOORAL om onze zintuigen te pleasen: de combinatie van smaak, geur, looks en soms ook het geluid van eten.

Daarnaast heb je factoren als een sociale omgeving. Eten brengt mensen dichter bij elkaar en word tegenwoordig gebruikt voor sociale aangelegenheden en het vieren van speciale dagen neem als voorbeeld All You Can Eat Sushi of Kerstdiners waarbij je zo duizenden calorieën in 1 zitting naar binnen werkt. We zijn geneigd om veel meer te eten in het gezelschap van anderen (en dat is inclusief social sharing: delen van fotos van eten via bijvoorbeeld Instagram, Facebook, Snapchat).

Psychologische stress kan er voor zorgen dat iemand geen trek heeft of juist het tegenovergestelde gaat doen en uit emotie gaat eten, ook wel bekend als zelf medicatie met als doel directe (korte termijn) waardering (instant gratification)

Verschuiving (training)
Hoe zit het dan met training? Vroeger trainde men met als doel om te kunnen jagen, bouwen, vechten of simpelweg om te overleven. Je trainde toen echt functioneel. Bovendien was arbeid vroeger voornamelijk fysiek zwaar.

Door de media revolutie wordt tegenwoordig steeds meer werk verricht van achter een computer of mobiel. Fysiek zwaar werk zie je eigenlijk alleen nog in de horeca, bouw en in de zorg. Daarnaast pakken we de trein of auto naar werk of werken we vanuit huis. Gewoon omdat het kan, we hebben allemaal een laptop, telefoon of tablet. Dus de enige beweging die we hebben is naar de koelkast of wc. No offence, maar we zijn fysiek, luie wezens geworden.

En dan is er nog zoiets als een verschuiving van schoonheidsidealen: want hoe je het ook went of keert. Vandaag de dag fitnesst het grootste gedeelte omdat we er naakt goed uit wilt zien oftewel zelfvertrouwen omhoog brengen.

Belang
Waarom is fitness en voeding dan belangrijk? Omdat het tegenwoordig zo geïmplementeerd is in onze maatschappij dat het heel makkelijk is om veel te veel eten en teveel vet te hebben.

Overgewicht en met name obesitas is gelinkt aan een verhoogde kans van dood gaan. Er is een duidelijk relatie tussen BMI als maatstaaf van obesitas en de kans op dood gaan. Even voor de duidelijkheid: BMI is een berekening op basis van je lengte en gewicht, en neemt in de berekening niet de lichaamscompositie mee (spiermassa/vetmassa).

We laten dat dus even achterwegen en kijken puur naar het effect van teveel vetmassa. Dat is onder andere gelinkt aan:

 • Type 2 Diabetes
 • Slaap Apneu
 • Hartfalen
 • Alvleesklier ontsteking
 • Gewrichtsontsteking
 • Kanker

Dan denk je misschien: dat is wel erg extreem. Maar dan heb je de categorie van abdominal obesitas en dat staat ook wel bekend als skinny fat. Oftewel een relatief mager fysiek, met veel vetmassa rond de buik en organen. Gezondheid risico’s die daar aan gelinkt zijn: hoge bloeddruk, cholesterol levels, vet concentratie in het bloed, en insuline resistentie.

En niet om je bang te maken of wat dan ook maar volgens bodybuilding principes zit je boven de 20% als man zijnde al in de overgewicht categorie en boven de 25% al tegen obesitas aan. Als vrouw zijnde zit je rond de 35% tegen overgewicht/obesitas aan. (foto’s via Bayesian Bodybuilding, PT Course)

25,5% (DXA Scan): Overgewicht, tegen obesitas aan
30,7% (DXA Scan): Obesitas
43% (DXA Scan): Morbide Obese

Dus het is tijd om actie te ondernemen.
Alleen fitness is in de zin van evolutie, totaal onzinnig. Vroeger gaf niemand wat om hoe je er uit zag, maar door de tijd heen zijn schoonheidsidealen veranderd. Als lichaamsbeeld en gezondheid geen issue zouden zijn, dan kan ik je een lijstje geven met 1000 andere dingen die jij in diezelfde 45 minuten van trainen had kunnen doen die een betere bijdragen zouden leveren aan je leven of aan je bedrijf. Maar het belang van fitness en voeding in relatie tot je lichaam en gezondheid staat buiten kijf. Bovendien, als je er niet voor kan zorgen om de controle te krijgen over iets geweldigs als je lichaam, hoe verwacht je dan controle te hebben over andere aspecten in het leven? Dus hoe moet je dit aanpakken?

Vet verliezen is simpel: calories in vs calories out. De meest effectieve manier om vet te verliezen is door minder te consumeren dan je binnen krijgt.

Maar ja, niemand wilt minder eten… En focussen op voeding zorgt voor veel nieuwe impulsen. Want mag ik dit wel eten, hoeveel calorieën zitten hierin, ik moet dit voorbereiden, past dit wel binnen mijn caloriedoel. Ik ruik iets lekkers, maar kan ik het wel of niet eten.

Gedurende de dag heb je constant te maken met keuze momenten en elk keuze moment is een vorm van stress. Als het aankomt op diëten is dit waar het fout gaat.

En stress heeft verschillende vormen. Velen ervaren het direct als angst, frustratie of verwarring. Andere ervaren het vaag als futloos of slechte slaap. Maar het is niet alleen de geest die leidt onder hoge chronische stress. Vaak denken we dat stress alleen psychologisch effect heeft, maar het heeft ook een fysiologisch effect.

 • Verlaagde energie verbranding
 • Toename van hongergevoel
 • Verlangen naar koolhydraten
 • Slechtere koolhydraat tolerantie en slechte opname van voeding
 • 2x minder krachttoename
 • 2x langzamere herstel
 • Verminderde spiergroei
 • Verdubbeling van kans op blessure

Mensen denken vaak dat wilskracht, zelfbeheersing, uitvoerende controle, mentale vermoeidheid, opdracht vermoeidheid en verveling een gelimiteerde bron heeft, net als bijvoorbeeld brandstof, dat het constant aangevuld moet worden. Het is echter een psychologische fenomeen waarbij je hersenen de aandacht verschuiven, omdat het niet meer voldoende waardering geeft (instant gratification).

Dus je kan dan 3 dingen doen:

 1. je zegt fuck je gezondheid, ik ga er niet eens aan beginnen, want als ik dit allemaal lees raak ik al gestresst.
 2. je leert omgaan met stressvolle situaties door jezelf te verdiepen in voeding, routine aan te brengen of een coach in te huren
 3. je voorkomt stressvolle situaties in z’n geheel

Het derde punt is waar Superhuman Fasting een rol speelt. Door middel van Superhuman Fasting, verklein je het aantal keuze momenten, zodat je je aan een dieet kan vasthouden en vet verliezen, zonder dat dit veel moeite kost. Het is de bedoeling dat je aan een fysiek mooi en gezond lichaam kan werken, zonder dat je urenlang bezig bent in de sportschool of constant bezig bent met wat je nou moet eten. Je hebt een eigen leven en fitness moet slechts een onderdeel zijn die er voor gaat zorgen dat jij nog meer uit het leven gaat halen. Dan hoef je ook geen schuldgevoel te creëren over borrels of etentjes buiten de deur.

Dus wat is Superhuman Fasting? Het is een methode gebaseerd op Intermittent Fasting, waarbij je het tijdsframe waarin je eet verkleint. Dat houdt in dat je je eerste maaltijd zover mogelijk naar later in de dag schuift. Je eet in een korter tijdsbestek 2 grote vullende maaltijden (bijvoorbeeld lunch en avond eten of avond eten en voor het slapen gaan).

En dat heeft meerdere voordelen voor mensen met een ondernemers lifestyle of een social lifestyle.

Mentale Focus, Alertheid & Productiviteit
Bijvoorbeeld mentale focus en alertheid: Het doel is eigenlijk om de situatie te creëren waarin je zolang gefocust bezig bent met iets, dat je helemaal vergeet te eten. Misschien herken je jezelf er in maar dat je bijvoorbeeld urenlang aan het gamen bent, aan een presentatie werkt of aan een project zat en pas na 5 uur dacht om te gaan eten. Je focus is dat moment immens en je gaat helemaal op in de flow. De bedoeling is dat je deze mentale focus, alertheid en productiviteit eigenlijk elke dag hebt. Je wordt wakker, skipt je ontbijt en je gaat meteen aan de slag. Supplementeer dit met caffeine en het feest kan beginnen.

Time Efficient
In tegenstelling tot organiseren en voorbereiden, hoef je bij Superhuman Fasting niet te mealpreppen. Geen Tupperware bakjes meer met rijst, broccoli en kip en ook niet 6x per dag eten. Geen voedsel hoeven eten wat je 3 dagen van te voren hebt gemaakt. Dit voorkomt een hoop tijd van koken en voorbereiden. Daarnaast haal je met mealpreppen het element van plezier eruit. Vetverliezen moet geen struggle zijn. Je kan gewoon in een restaurant eten of onderweg wat eten halen.

Eat like a King
Zoals ik net al zei: niet 6x per dag kleine porties hoeven eten, maar eten als een koning. Lekker bourgondisch eten, grote vullende maaltijden, verzadiging, voldoening en immens genieten van eten. De bedoeling van Superhuman Fasting is onder andere dat je eten ook meer gaat waarderen, waardoor je ook meer zal gaan genieten van het hele proces. En dit heeft heel veel invloed op instant gratification, waardoor het voor men makkelijker is om aan een dieet vast te houden.

Verzadiging vs Voldoening
Verkeerde perceptie van gezond & ongezond
Low volume foods vs High volume foods

Betekent overigens niet dat je kan eten wat je maar wilt: het vergt dus nog wel een redelijk inzicht in wat je kan eten. Bijvoorbeeld het verschil in perceptie van gezond/ongezond en low density en volume foods.

Minder keuzes
Succesvolle mensen proberen zoveel mogelijk keuzes te elimineren. Voorbeelden als Steve Jobs en Mark Zuckerberg, zij minimaliseren hun keuzes en trekken elke dag hetzelfde aan. Met de Superhuman Fasting hoef je niet meer na te denken over wat je gaat eten in de ochtend. Je elimineert een keuze moment of beter verwoord een stress moment, dit maakt het leven een stuk leuker!

 1. 1.Je hoeft niet na te denken over je ontbijt
 2. In plaats van dat je om de 2-3 uur eet, heb je maar 2 maaltijden. Dat zijn 3-4 keuze momenten minder.
 3. Omdat je 2 maaltijden in een korter tijdsframe consumeert, is de kans op overeten minimaal. In de zin van vetverlies hoef je dus niet na te denken over wat je wel of niet kan eten. Maar zoals ik net al aangaf geeft je dit geen vrijbrief om helemaal los te gaan op van alles en nog wat.

In principe haal je de hele focus van het eten af, met als doel om vet te verliezen.

Basis Principe

 1. Je vast in de ochtend en gebruikt strategisch caffeine/koffie, om je honger te onderdrukken en je mentale alertheid en productiviteit te verhogen.
 2. 1 grote maaltijd 5-8 uur na het wakker worden. Voor veel mensen is dit rond lunchtijd, maar soms komt het voor dat je pas om 4 uur gaat eten.
 3. 1 kleinere maaltijd rond avondeten/voor het slapen (5-6 uur na je eerste maaltijd). Dit is afhankelijk van hoe laat je de vast breekt of wanneer je honger krijgt. Het kan dus zijn dat je 1 uur voor het slapen je 2e maaltijd pas neemt.
 4. Strategisch fruit snacken, als een soort van overlap tussen de maaltijden.

Als je resultaat wilt maximaliseren, dan raad ik je aan om je calorieën bij te houden met een app zoals MyFitnessPal. Focus daarbij op je eiwitdoel (1,6-1,8g eiwit per kilo lichaamsgewicht), met als doel om je spiermassa te behouden. Combineer dit met 3x per week progressieve krachttraining om je lichamelijke shape te verbeteren.

Kortom: Het is de ideale manier om te werken aan je gezondheid, zonder er al teveel mee bezig te zijn en zonder dat het ten koste gaat van je lifestyle. Het is geen wondermiddel, het is simpelweg een manier om ervoor te zorgen dat je het tijdsframe waarin je kan eten verkleint, waardoor de kans op over eten minder wordt. Wat weer resulteert in vet verlies en verbetering van de gezondheid.

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.