Stop met restricties

Ik was van de week in Londen en het eerst wat ik hoorde van mijn familie daar was: “We didn’t know what you are allowed to eat, because you are so strict with fitness & nutrition. We thought you would restrict yourself to chicken, brown rice & broccoli.”

Als er 1 ding is wat mensen tegenhoud als het aankomt op vetverlies, is het wel het limiteren of beperken van keuzes. Ik wil echter niet dat je jezelf restricties op gaat leggen of op laat leggen. Zoals ik vaker aangeef: plezier is een belangrijk aspect.

Maak bewuste keuzes

Je hoeft je niet te beperken als het aankomt op vetverlies. Ga alleen iets slimmer om met de keuzes die je maakt qua voeding. Kies voor producten die je een voldaan gevoel geven of waar je grote porties van kan eten, zonder dat je daarbij over je caloriedoel heen gaat.

Het is een lifestyle verandering en daarbij draait het allemaal om het totaal plaatje. Iemand kan bijvoorbeeld 2 maaltijden ‘gezond’ eten en 1 maaltijd ‘ongezond’ en toch binnen zijn caloriedoel blijven. Maar iemand kan ook 3 ‘gezonde’ maaltijden eten en extreem over het caloriedoel heen gaan.

Het is naar mijn mening veel fijner en motiverender als je gedurende de dag normaal kan eten en ook nog een stukje chocola of bakje ijs mag eten in de avond.

Vroeger deed ik bijvoorbeeld aan mealprep en at ik 4 weken lang hetzelfde: bruine rijst, kip & broccoli. Om eerlijk te zijn: het werkt, maar het is niet de meest plezierige manier. Ik limiteerde mezelf en daar leed mijn eigen leven ook onder. Ik mag dit niet, ik mag dat niet, als ik uitging nam ik geen alcohol, als ik ging eten nam ik mijn eigen bakjes mee, als ik een terrasje ging pakken koos ik voor een water.

Ik leg vaak uit aan mensen dat er 1 “lijn” is en dat is je leven. De bedoeling is dat je fitness en voeding, daar omheen bouwt, zodat je je levensstandaard kan verbeteren. Wat ik tegenwoordig vaak zie is dat mensen compleet geobsedeerd zijn door fitness en voeding; dat is hun levenslijn en daar bouwen zij een “normale” leven omheen.

Zorg ervoor dat de basis van de voeding goed is, dan kan je soepeler omgaan met het voedsel van de rest van de dag. Maak dus bewuste keuzes en ga opzoek naar producten die een combinatie van verzadiging en voldoening geven én binnen jouw caloriedoel passen.

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.