December-Damage Control

Christmas Dinner

De feestdagen staan weer voor de deur, dat houdt ook in dat de drempel om toch te snacken en meer eten, verlaagd wordt. Pepernoten, chocolade letters, marsepein, oliebollen, gourmetten, kerstdiners, etc, allemaal heel lekker en gezellig, maar als je jezelf niet in de hand hebt tikt het qua calorieën snel aan. Het is zonde om de progressie die je maakt of hebt gemaakt, hierdoor teniet te laten doen. Natuurlijk wil ik dat iedereen zoveel mogelijk geniet, dus heb ik een paar tips opgesteld.

Raak niet in paniek. 
Het is vrijwel onvermijdelijk om gewicht aan te komen tijdens deze dagen. Vanaf dit moment weet je dat het KAN gebeuren, dus ben je bijdeze al voorbereid. Echter is het belangrijk om te weten wat er precies qua gewichtstoename gebeurd.

De meeste van jullie eten onder jullie Metabolic Rate in Motion (MRM). Dat houdt in dat jullie een energietekort hebben (de reden waarom je vet verliest). Op het moment dat je verbranding gelijk staat aan de hoeveelheid calorieën die je eet, dan blijf je op gewicht. Ook in deze fase is het dus vrijwel onmogelijk om vet aan te komen. Pas als je meer eet, dan dat je verbrandt, dan kom je aan in vet.

Om een halve kilo aan PUUR VET aan te komen, moet je ongeveer 4500kcal boven je MRM gaan eten. Dat staat gelijk aan 7 dagen lang, elke dag, een pepperoni pizza eten, bovenop hetgeen dat je normaal gesproken eten.

Waarom schiet het getal op de weegschaal dan toch omhoog?
Op het moment dat je onder je MRM eet, zal een deel van je gewichtsverlies ook vocht en maaginhoud zijn. Eet je dus weer op onderhoud, dan zullen je lichaam en je organen meer vocht vasthouden en zal er ook wat maaginhoud blijven hangen. Dit kan zo al 2kg schelen. Belangrijk om te onthouden is dus, dat je gewichtstoename naar alle waarschijnlijkheid niet vet zal zijn! Als je weer 1 week onder je behoefte gaat eten, zal je het vocht weer kwijt raken en ben je weer op je oude gewicht.

Plan je maaltijden in.
Heb je een diner in de avond, probeer dan overdag zoveel mogelijk calorieën te reserveren. Neem geen uitgebreid ontbijt van 600kcal, maar probeer iets te eten wat weinig calorieën bevat en toch je honger stilt.

Ikzelf neem in de ochtend meestal koffie en rond een uur of 12 eet ik dan een handjevol bosbessen. Op die manier verklein ik het timeframe waar ik in kan eten. Rond een uur of 3 neem ik een kleine maaltijd van 400kcal, waardoor ik voor mijn avond eten nog meer dan 1600kcal overhoud. Voor de kerstdiners is dit ideaal, omdat je dan zonder schuldgevoel en zonder over je caloriedoel heen te gaan, van alle gerechten kan genieten!

Dezelfde methode geldt ook voor alcohol. Reserveer 300-400 calorieën voor een aantal glaasjes wijn of bier, zodat je geen schuldgevoel voor jezelf hoeft te creëren.

Houd jezelf onder controle.
Probeer zoveel mogelijk te genieten tijdens deze dagen, maar doe dit ook met mate! Voedingsmiddelen als stokbrood, patat, sausjes, aardappelsalades, ijs, oliebollen, koekjes, bitterballen etc, tikken al snel aan qua calorieën. Dit komt voornamelijk, omdat mensen veel te grote porties nemen. We weten allemaal dat gratis eten het beste eten is en als je hier geen controle over hebt, de gier in je naar boven komt.

Damage Control.
Plan de dagen of events in waarop jij ‘los gaat’. Denk goed wat de waarde is van het ‘los gaan’ tijdens deze dagen. Stel op deze dagen een paar prioriteiten op: 1. Veel groenten eten, waardoor je goed gevuld raakt en 2. Eiwitrijke producten eten.

Kijk van te voren wat je obstakels zijn en waar je rekening mee kan houden:
Lukt het bijvoorbeeld om je in te houden tijdens het diner, maar gaan alle remmen los bij het dessert? Eet je een half stokbrood met kruidenboter op, voordat het hoofdgerecht wordt geserveerd? Neem je van elk sausje een hele soeplepel? Drink je te veel of te snel? Probeer hierop te anticiperen en de obstakels te tackelen.

Geniet zoveel mogelijk van deze dagen, maar probeer jezelf dus onder controle te houden!

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.