Calorie doel aanhouden

De zomer staat weer voor de deur. En voor de mensen die te laat zijn begonnen met een ‘cut’ (vetverlies) is het nu zo een beetje de periode om hardcore te gaan trainen en te ‘diëten’.

Veel mensen ondervinden tijdens deze periode extreem veel momenten van honger, waardoor het een mentale struggle wordt om het vol te houden. Heb je een sterke mindset, dan weet je je hier wel makkelijk over heen te zetten. Maar om het je toch even iets gemakkelijker te maken, heb ik een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Gezond vs. Ongezond.

Ik vind het belangrijk dat je begrijpt dat het aanhouden van je calorieën geen struggle hoeft te zijn, als je maar weet hoe en wat je moet eten. Wat belangrijk is om rekening mee te houden: gezond en ongezond zijn labels. Dat wilt zeggen dat het een interpretatie is van een product waar meerdere mensen het over eens zijn, omdat ze met die gedachtegang zijn opgegroeid. Natuurlijk zijn er bepaalde producten superieur aan anderen, maar probeer hier vanaf te stappen. Het draait ook om perspectief en het totaal plaatje.

Neem bijvoorbeeld chocola. Een reep chocola bevat zo een 500-600kcal. Veel mensen denken in dat geval “Oh shit, 600kcal, dat is vet ongezond”. Maar wat als die persoon nou de rest van zijn 1400kcal haalt uit zogenaamde ‘gezonde’ voeding? Dan is het totaal plaatje compleet anders. Als die persoon op de juiste manier de rest van zijn voeding kan afstemmen op zijn of haar calorie doel, dan is er in de zin van lichaam recompositie niks aan de hand.

Vind je het moeilijk om binnen je doel te blijven?

De mate van hoe goed jij je aan het calorie doel kan houden heeft onder andere te maken met wat je daarvoor hebt gegeten (zoet/zout, bewerkt/onbewerkt, nutriënt-dense/weinig waarde, veel volume/weinig volume, etc) en hoe jij je maaltijden weet te verspreiden over de dag. Uiteindelijk heb je zelf invloed op hetgeen dat je naar binnen werkt.

Zie ook: 4 producten als alternatief voor je cravings.

Trek vs. Honger.

Honger staat bekend als het oncomfortabel gevoel dat men krijgt als gevolg van een tekort aan eten, waardoor men opzoek gaat naar eten. Trek is een respons op de geur, gedachte, looks of smaak van eten, dat er voor zorgt dat men wilt gaan eten. Soms wordt trek aangedreven door honger, maar meestal is het een gevolg van cravings (verlangen), gewoonten, beschikbaarheid van eten, verveling of andere sociale en emotionele factoren.

Verzadiging wordt meestal omschreven als het gevoel van voldoening en het ‘vol zitten’ dat gebeurt tijdens het eten, waardoor je stopt met eten. Verzadigdheid is de hoeveelheid eten dat is geconsumeerd tijdens een maaltijd. Het is een directe reactie op de inname van eten: hetgeen dat er voor zorgt dat je stopt met eten.

Het wordt vaak omschreven als het gevoel van voldoening dat gebeurd na een maaltijd en zorgt er voor dat je niet gaat eten tot aan de volgende maaltijd.

Ik heb liever dat je denkt in volume en voldoening. Je kijkt in dit geval naar de volume van het product, dus de hoeveelheid van een product ten opzichte van de hoeveelheid macros. Om in de termen van energie balans te blijven: je lichaam weet namelijk niet of het nou 100g koolhydraten uit Haribo snoepjes haalt of 100g koolhydraten uit rijst. Echter als je gaat kijken naar de volume van de producten, dus de hoeveelheid van een product, ten opzichte van de hoeveelheid macros, zal je merken dat het per maaltijd makkelijker is vol te houden als je ‘hoge-volume’ producten eet.

Het begint allemaal bij bewust wording. Vaak is het een impulsieve reactie, waarbij je toegeeft aan het hongergevoel of trek. Veel mensen zijn zich niet bewust van dit keuze moment of gaan er op de verkeerde manier mee om. Ga na of je honger hebt of cravings. Zorg dat je eerst even stil staat bij de gedachte van: Yoooo, heb ik honger? Heeft mijn lichaam dit daadwerkelijk nodig? Vertraagd dit mijn proces? Op die manier heb je al veel meer invloed op het keuze moment, maar het blijft natuurlijk een kwestie van hoe sterk je mindset is. Acht je de prioriteit van de smaaksensatie ten opzichte van jouw doel, hoger of lager?

Wat ik hierboven beschrijf is nogal een last-minute situatie, want het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat je in die situatie terecht komt en je die cravings krijgt. Heb je vaak honger of cravings? Eet dan meer volume food of probeer producten te nuttigen die cravings onderdrukken.

Struggle je nog met beach-ready te worden en wil je nog fit de zomer in? Dan help ik je daar graag bij! Voor meer info: Project Superhuman

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.