Verminderen van frisdrank

Mijn vader dronk een tijdje geleden een hele Smoothie Fles leeg nadat we hadden getraind, met de gedachten dat het ‘gezond’ zou zijn. Toen ik achterop de label keek, zaten er 100kcal per 100ml in. Dit klinkt misschien vrij weinig, maar hij dronk dus 1 liter weg! Oftewel 1000kcal!!! Voor een man is dat bijna de helft van het dagelijks aantal calorieën dat hij mag innemen, als hij vet wilt verliezen. Voor een vrouw is dat zelfs 2/3!
 
Frisdrank, smoothies en vruchtendrankjes zijn niet per se slecht, maar als je vet wilt verliezen kan je het beter laten staan. Hierdoor houd je meer calorieën over voor vullende producten zoals bijvoorbeeld groenten en fruit.
 
Een ander belangrijk punt hiervan, besprak ik in Thailand met Joe, een Duitse jongen die ook geïnteresseerd is in Fitness & Voeding. Op de markt verkochten ze namelijk smoothies, mijn favoriet was toch wel: Bosbessen, Frambozen, Aardbei. 100g van elk soort fruit, gemixt met wat ijs en je had een prima smoothie van maximaal 150kcal, die je binnen 10 minuten kon wegdrinken. Probleem voor iemand die veel kan eten: je zit niet vol genoeg.
 
Maar stel nou dat je 3x 100g fruit moest gaan eten, dan zou je daar veel langer over doen. Waardoor je meer verzadigd bent, dan wanneer je het uit een bekertje zou slurpen. Ikzelf heb al moeite om 100g bosbessen te eten en geloof mij, ik eet snel en ik eet al snel te veel. Ik moet er niet aan denken om er dan ook nog eens 200g extra fruit er bij te eten! Mijn punt: eet voornamelijk voedsel wat in volume veel is, maar eet het ook langzaam. Hierdoor blijf je verzadigd en voldaan!

Frisdrank en sapjes zijn lege calorieën, daarmee bedoel ik dat het geen bijdrage levert aan een ‘gezondere lifestyle’. Als je er teveel van drinkt dan tikt dat heel erg snel aan qua calorieën. Probeer je inname te beperken tot bijvoorbeeld 1 glas per dag.

Een ander alternatief is om te gaan voor light of zero producten, deze bevatten weinig tot geen calorieën. Hierdoor houd je meer calorieën over andere producten meer voedzame producten.

Een voorbeeld: stel dat je 2 blikjes Cola per dag drinkt, dat komt neer op ongeveer 275kcal. Doe dit de komende 30 dagen en je komt neer op een totaal van 8250kcal. Stel dat je dit aantal calorieën aan vet zou verbranden, zou je iets minder dan 1kg aan vet kwijt raken.

Doe je dezelfde activiteiten als normaal, volg je de trainingen tijdens de komende 30 dagen en stop je in het geval van het voorbeeld met de 2 blikjes cola per dag of stap je over op de light of zero producten, dan is er een grote kans dat je al meer gaat verbranden dan je binnenkrijgt.

Alles draait natuurlijk om het algehele plaatje. Je kan namelijk zoveel smoothies en shakes drinken als je wilt met de gedachten dat dit ‘gezond’ is, maar ga jij daardoor over je caloriedoel heen, dan boek je natuurlijk geen resultaat.

Het is niet verkeerd om een glas frisdrank, sap of smoothie te drinken, want plezier is een groot aspect van het volhouden van het proces. Maar zorg ervoor dat de basis van de voeding goed is, dan kan je soepeler omgaan met het voedsel en drinken van de rest van de dag.

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.