Gewichtsverlies vs Vetverlies: Deel 2

Vergeet het getal op de weegschaal, afvallen is namelijk niet een linear proces. Gewicht wordt namelijk beïnvloed door zoveel verschillende factoren (vocht vasthouden in de organen, glycogeen, cortisol, maaginhoud, het moment van wegen en de toename van spiermassa) dat het in vergelijking met andere methodes, minder relevant is voor vetverlies.

Om een paar simpele voorbeelden te geven*. Stel je weegt op zondagochtend 80kg:

– Meer vocht, zwaarder in gewicht, meer vetverbranding
Je eet op zondag 300gram aan koolhydraten, maar je blijft wel binnen je caloriedoel. Per gram koolhydraat houdt het lichaam ongeveer 2.7g aan water vast. Dat zou betekenen dat je maandagochtend 80.8kg zou kunnen wegen. Je weegt misschien wel zwaarder, maar omdat je binnen je caloriedoel blijft, verlies je wel vet.

– Minder vocht, lichter in gewicht, minder vetverbranding
Je hebt een barbecue gehad en je gaat extreem over je caloriedoel heen, maar je besluit om in de avond een potje te gaan voetballen met vrienden. Tijdens het voetballen zweet je heel veel vocht eruit en de volgende ochtend schiet je gewicht onder de 80kg. Je weegt lichter, maar omdat je over je caloriedoel bent heen gegaan, verbruikt je lichaam niet de vetten als voornaamste energiebron.

– Maaginhoud veel, zwaarder in gewicht, meer vetverbranding
Je eet op zondag 2kg selderij en je blijft met de rest van je voeding binnen je caloriedoel. Hetzelfde geldt voor het vocht, je weegt misschien wel 82kg, maar je verbrand wel vet.

– Maaginhoud weinig, lichter in gewicht, minder vetverbranding
Je kan ook producten eten die qua gewicht lichter zijn, maar die wel veel calorieën bevatten (nootjes, chocola, ei) en over je caloriedoel heen te gaan. Dan kan het zijn dat je onder de 80kg weegt, maar omdat je over je caloriedoel heen bent gegaan, verbruikt je lichaam niet de vetten als energiebron.

Daarnaast kan je jezelf bijvoorbeeld wegen om 6 uur in de ochtend en zien dat de weegschaal 80kg aangeeft. Als je wacht tot 10 uur, dan geeft de weegschaal misschien wel 79.8kg aan. Je voelt je dan misschien wel beter bij die 79.8kg, maar dan praat je jezelf comfort in en wacht je de week daarop misschien wel tot 11 uur.

Wat kan helpen (vooral voor vrouwen in verband met de invloed van de menstruatie cyclus op de hoeveelheid vocht die wordt vastgehouden), is dat je elke dag weegt en zorgt dat je 1 dag in de week lichter weegt dan het laagste gewicht van de week daarvoor. Op die manier weet je dat je elke keer wat meer vet kwijt bent en blijf je gemotiveerd.

*Let op dit zijn praktijk voorbeelden om je een inzicht te geven

Op welke manier kan je beter je progressie meten?

Taille (wekelijks)

Voor vetverlies is het meten van de taille een goed referentiepunt om de progressie bij te houden. Gebruik een meetlint of een Orbi Tape lint, deze kan je strak trekken door een knopje in te drukken. 2 vingers boven de navel en een relaxte positie aannemen is de beste methode. Zolang je taille blijft afnemen, weet je dat je ook op dit vlak progressie blijft maken.

Before / After foto (maandelijks)

Bovendien draait het allemaal om het moment dat je tevreden in de spiegel kan kijken*. Nu is de spiegel een vrij lastige tool om dagelijks te gebruiken, omdat het proces vrij langzaam gaat.

In het begin valt het de mensen die je het vaakst ziet ook niet eens op. Je verliest namelijk niet van de een op de andere dag 5kg vet of 7cm buikomvang. Een goede indicatie is om de foto van elke het start moment en de 4e week te vergelijken.

Op die manier heb je echt een goed inzicht in de fysieke progressie die je maakt. Maak de foto in dezelfde ruimte en met dezelfde omstandigheden. Lichtinval en het veranderen van de positie van je lichaam kunnen namelijk een heel groot verschil maken.

Belangrijk om mee rekening te houden is het vertrouwen op het proces. Ook al ga je een keer over je caloriedoel heen, zorg er dan wel voor dat je op de lange termijn onder je caloriedoel blijft. Voer je eten en drinken in op een voedingsdagboek app en kijk aan het einde van de week naar een overzicht van het aantal calorieën dat je hebt geconsumeerd. Zolang je een negatieve energiebalans hanteert, verlies je vet.

*Zie fitness of de fysieke veranderingen niet als een magic tool die alles in een keer op gaan lossen. Leef vooral in het nu en geniet van het proces. Dat zal voor een groot deel bepalen hoe jij zal veranderen als persoon.

Ik hoop dat dit duidelijkheid voor je schets waarom je je niet moet laten beïnvloeden door de weegschaal. Vertrouw op het proces en geniet vooral van de rest van je dag!

Andries Bautista

Ik ben begonnen met Superhuman omdat ik mij realiseerde dat het tijd was dat ik meer uit mijn leven ging halen door mijn potentie voor succes, maximaal te gebruiken. Ik werk samen met jou om de Superhuman in jou - vrij te laten. Ik geef je tips, tricks en technieken die nodig zijn om te slagen, ongeacht jouw visie.